Iz semena kruške, nakon što prođe period stratifikacije, možemo dobiti mladu biljku, novu sortu. Postupak je jednostavan, a rezultat nas može iznenaditi.
Kada ste dovoljno radoznali, skupljanje semena raznih voćnih vrsta može da vam pričinjava veliko zadovoljstvo. Sakupljanje, priprema semena, setva i čekanje prvih plodova može biti izazov tokom kog ćete naučiti mnogi i možda uzgojiti novu sortu boljih karakteristika.
Na početku trebate znati da iz semena nikad nećete dobiti identično stablo i plodove koje ste ubrali sa nekog stabla. Razlog tome je što je većina voćnih vrsta i sorti stranooplodna, odnosno nastaje ukrštanjem dve sorte koje se međusobno mogu ukrštati. Nastale semenke se odlikuju genetskom raznolikošću. Iz nekih će nastati stabla čiji će plodovi biti boljih karakteristika nego izvorni plod iz kog ste uzeli seme, slađi, ukusniji. Isto tako možemo dobiti stabla čiji će plodovi biti neukusni, sitni, tvrdi. To je rizik na koji trebamo biti spremni.
Ukoliko želite tačno određenu sortu, bolje je da se opredelite za vegetativno razmnožavanje - kalemljenje. Na taj način osobine jednog stabla verno će se preneti i imaćete tačno onakve plodove koje ste videli i okusili.
Kruške su moja omiljena voćna vrsta za ovakve eksperimente. Sakupljanje semenki je veoma jednostavno. Dovoljno je da pojedete krušku, a semenke sačuvate. Ukoliko je potrebno, ispetire ih od pulpe. Zatim ostavite na papirni ubrus ili običnu krpu i pustite dva do tri dana da se prosuše.
Semenke kruške gube klijavost što se duže čuvaju. Zbog toga je najbolje da se pripremi i poseje nakon vađenja iz ploda. Ukoliko želite da ih sačuvate na duži period, do dve godine, treba ih čuvati na suvom i provetrenom mestu. Najbolje je da ih stavite u posude sa perforiranim poklopcem.
Priprema semena kruške za setvu zahteva da se seme izloži niskim temperaturama. Seme se stavi u najlon kesu ili još bolje u plastičnu posudu sa poklopcem. Na dno posude stavi se papir, zatim semena i prekrije se papirom. Rasprskivačem se papir navlaži, a posuda poklopi. Ovako pripremljena posuda se drži u frižideru četiri meseca. Tokom tog perioda potrebno je proveravati kavo je stanje u posudi. Papir ne treba da se osuši. Treba da je uvek vlažan. Takođe, na seme negativno utiče i višak vode. Na ovaj način se simuliraju uslovi u prirodi.
Posle četiri meseca stratifikacije, semenke su spremne za setvu. Najbolje je jednu semenku posaditi u jednu saksiju kako bi mlada biljčica imala dovoljno prostora za razvoj korena.
Sadnja se obavlja na isti način kao i sadnja semena bilo koje biljke. Dubina sadnje je jedan centimetar. Supstrat je potrebno posle setve i prekrivanja semenke, zaliti. Saksiju držati na osunčanom mestu. U roku od tri meseca treba niknuti mlada biljčica. Kada mlada biljka kruške naraste oko 30cm, potrebno je presaditi u veću saksiju ili pripremljeno mesto gde ćete nastaviti dalje da negujete mlado stablo.
Tagovi
Autorka