Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalem grančice
  • 29.11.2019. 18:00

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Uzimaju se isključivo jednogodišnje, dobro razvijene i dozrele grančice. Najbolje ih je uzimati tokom jeseni ili ranog proleća, a nikako u periodu kada je temperaura u minusu.

Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru
  • 5.340
  • 328
  • 0

Svaki voćar pa i amaterski, može svoju kolekciju voćnih vrsta i sorti obogatiti sakupljanjem kalem grančica (plemki) i kalemljenjem. Od početka zime do kraja februara (u zavisnosti od vremenskih prilika) uzimamo reznice sa stabala. Možemo da biramo vrstu i sortu, ali moramo ispoštovati određene zahteve kalemarstva.

Reznice se uzimaju sa zdravih stabala

Odabrano stablo sa kog ćemo uzeti reznice treba da je zdravo. Najvažnije je da znamo kakav plod ima drvo sa kog uzimamo kalem grančice. Makaze koje koristimo dezinfikujemo alkoholom.

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Uzimaju se isključivo jednogodišnje, dobro razvijene i dozrele grančice. Najbolje ih je uzimati tokom jeseni ili ranog proleća, a nikako u periodu kada je temperaura u minusu. Razlog tome je što su tokom jeseni, posle opadanja lišća, hranljive materije još uvek u grančicama. U periodu prave zime sa minus temperaturama hraniva se povlače prema deblu i korenu. U periodu ranog proleća opet se vraćaju u grančice.

Najbolje je odmah kalemiti

Osim veštine kalemara za uspešno kalemljenje veliki uticaj imaju kvalitet i svežina kalem grančica. Grančice se uzimaju u dugom vremenskom periodu, od opadanja listova do početka vegetacije i buđenja pupoljaka (kraj janura ili početak februara).

Kalemljenje voćaka na "spavajući pupoljak"

Najbolja opcija je da za kalemljenje koristite sveže odrezane kalem grančice i odmah kalemite. Međutim, veoma često potrebno je kalem grančice čuvati do kalemljenja ili čak transportovati na veće udaljenosti.

Kako čuvati kalem grančice 

Kalem grančice se posle rezidbe umotavaju u papir ili krpu koji se navlaže. Ovo je neophodno jer sprečava dehidrataciju i propadanje pupoljaka. Zatim se stavljaju u najlon vrećicu.

Za kraći vremenski period čuvanja ovako pripremljene kalem grančice se mogu staviti u frižider. Važno je da ne dođe do kretanja pupoljaka. Temperatura tokom čuvanja treba da je od 0 do 5°C. U frižideru ih možemo čuvati i duži vremenski period, ali je potrebno proveravati, odmotati vrećicu i proveriti da li su papir ili krpa vlažni. Ukoliko su suvi, potrebno ih je opet navlažiti jer može da dođe do isušivanja grančica.

Napravite sami - hladan kalem vosak

Drugi način je da se kalem grančice čuvaju u vlažnom pesku u podrumu ili prostoriji za čuvanje grančica.

Stari voćari su kalem grančice čuvali zabodene u sneg. Problem su pričinjavale štetočine koje su uništavale ostavljene grančice. 


Tagovi

Kalem grančice Plemke Kako Kalemljenje Kada Kalemarstvo Čuvanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]