Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makaze za rezidbu
  • 25.11.2019. 16:00

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Jeftinije makaze mogu dugo da traju, ali su teže od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je ugao zahvata grane koja treba da se odreže, zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, naročito ramena. Tada se najbolje vidi razlika u ceni i zašto ne treba da se štedi prilikom kupovine.

Foto: Depositphotos/zbg22
  • 5.304
  • 381
  • 0

Prva i osnovna stvar jeste da se makaze kupuju u poljoprivrednim apotekama, a ne u tržnim centrima, kao što mnogi rade. Zapamtite da, ako imate dobar alat, rezidba voća biće mnogo lakša i brža. Postoje makaze sa jednom i dve oštrice. Prve se koriste u cvećarstvu i za rezidbu vinove loze, a druge za voćnjake.

U malo kom tržnom centru pronaći ćete profesionalne makaze koje su to i po kvalitetu i po istaknutoj ceni. Jeste ona u tržnim centrima tri do četiri puta niža, ali je kvalitet isto toliko puta, slabiji.

Profesionalne makaze su oštrije i lakše

Prilikom kupovine makaza, ako imate i manji broj starijih voćaka u dvorištu, bilo bi dobro da se uzmu profesionalne makaze. Zašto? Jeftinije makaze mogu dugo da traju, ali su teže od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je ugao zahvata grane koja treba da se odreže, zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, naročito ramena. Tada se najbolje vidi razlika u ceni i zašto ne treba da se štedi prilikom kupovine.

Profesionalne makaze traju duže i rad sa njima mnogo je lakši. Oštrije su, mogu da režu deblje grane zbog kvalitetnijeg čeličnog noža i lakše su, zbog više aluminijuma. Takođe, imaju mnogo kvalitetniji metalni prsten koji se okreće oko svog nosača što omogućava efikasnu rezidbu. Postoji više modela profesionalnih makaza: sa duplom oštricom koji je najpopularniji, zatim "Ergonomic", "Rolo drška", "Basis" (za vinograde ) itd.

Stabla nakon rezidbe profesionalnim makazama (Foto: Bojan Kecman)

Evo primera na slici iznad - zasad krušaka star deset godina. Nema šanse da se stabla mogu orezati neprofesionalnim makazama iz tržnih centara, po povoljnim cenama, za isti vremenski period.

Makaze bi trebalo da odrade više od 2.000 radnih časova

Postoje ručne pile,  male i velike ručne makaze, od 80 do 100cm dužine koje bi, do zamene, bez problema, trebalo da odrade više od 2.000 radnih časova, odnosno, da orežu više od 200 hektara voća. Makaze imaju ravan rez i ne ostavljaju patrljke koji mogu da oštete granu ili deblo.

Važno je da se makaze i održavaju. Na kraju svake sezone bilo bi dobro da se očiste, naoštre, namažu mašću i ostave za narednu sezonu.

Ravan rez na stablu

Što se tiče makaza za bašte i manje vinograde, u poljoprivrednim apotekama i tržnim centrima mogu da se nađu modeli raznih proizvođača, po povoljnim cenama. Preporučujem ipak da se ne uzimaju modeli ispod 2.500 dinara.

Pneumatske makaze i mehanizovana rezidba

Poslednjih godina, u svetu su sve više popularne pneumatske ili električne makaze. Međutim, za naše uslove, ove makaze su skupe (ispod 1.000 evra nipošto ne treba uzimati ovakve makaze). Naravno da je rezidba mnogo lakša u odnosu na ručnu ali će, zbog cene, ručna rezidba kod nas još dugo biti zastupljena.

Postoji i mehanizovana koja se sve više širi u Nemačkoj i Holandiji i koja je nedavno predstavljena voćarima u regionu, ali je problem što posle nje, opet treba da se uradi korektivna ručna rezidba.


Tagovi

Rezidba Makaze Pneumatske makaze Cena Kvalitet Koje kupiti


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta