Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 27.02.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Malina u lošem stanju - i ove godine se očekuje podbačaj roda?

Prema trenutnom stanju u malinjacima širom Srbije, proizvođači prognoziraju da će doći do velikog  podbačaja. Takođe, smatraju da će na otkupnu cenu uticati i veliki skok cene đubriva.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 7.983
  • 866
  • 0

Predsednik Saveza udruženja malinara "Srpska malina" iz Arilja Milan Đukić, kaže da je još uvek rano davati neke prognoze, ali prema trenutnom stanju u malinjacima koje je obilazio u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, smatra da će doći do podbačaja u rodu maline.

"U Arilju nije sjajna situacija. U brdskim predelima još ima snega, pa ne može jasno da se vidi u kakvom su stanju lastari. Ali, u ravničarskim krajevima, gde se sneg otopio, u dolini Rzava i Morave i progradskim naseljima, stanje u malinjacima nije sjajno. Mogao bih da kažem da je na celom području Zlatiborsko-Moravičkog okruga malina u lošem stanju", kaže Đukić.

Prognoze nisu sjajne

Razlog tome vidi što se malina suši.

"Veliki uzrok toga je velika prošlogodišnja suša koja je zadesila malinjake u vreme kada je trebalo da ima roda. Ostala i kratka i tanka. Tako da je to jedan od tih velikih problema. Tu verovatno ima uticaja i velike količine đubriva i hemije koji su proizvođači koristili."

Suša je oštetila malina, a uticaje je bilo i od velike količine hemije i đubriva

Zbog svega toga nisu sjajne prognoze.

"Verovatno će biti veliki podbačaj maline u odnosu na prethodnu godinu, koja je imala isti u odnosu na 2020. godinu. Ipak, o tome ne možemo još sa preciznošću da pričamo. Bolju sliku ćemo imati krajem aprila do početka maja. Ovo su prognoze na osnovu onoga što se nazire, jer malinjaci još nisu očišćeni, a malina vezana. Ono što se može videti da nema lastara i malinjaka kao što su nekada bili", dodao je Đukić i dodao da je jedino u okolini Šapca situacija malo bolja, jer je tamo bilo više vlage.

Cena nije za sve jednaka

On kaže da nema još tačnih podataka i o tome koliko su hladnjačari prošle godine otkupili maline. Kaže da se samo o tome špekuliše, ali da će se i tome tačnije znati za mesec dana. A, kada je reč o prošlogodišnjem rodu, Đukić navodi da je plod maline bio lak i nije imao težinu, a opet, razlog je što nije bilo kiše. Otkupna cena se kretala od 415 do 450 dinara.

"Ta cena je zavisila od toga kako je ko prodao ili kako se dogovorio. Ovo su malo interesantne godine, kada cena više nije za sve jednaka. Hladnjačari ulaze u posede, dolaze kod velikih proizvođača i sa njima se dogovaraju, i to ne znamo za koju cenu, a ono što se zna i što je javno to je kod manjih proizvođača. Proizvođači su očekivali doplatu na otkupnu cenu, ali od hladnjačara za to još nema naznaka. Proizvođači smatraju da je ta naknada realna zbog suše i cene radne snage."

Na formiranje cene će uticati i koštanje radne snage

Svakako na ovogodišnju cene maline će uticati količina roda, ali i cena đubriva.

"Već sam rekao da je trenutno malina kratka i tanka, što će uticati na slabiji rod. To će sigurno uticati na otkupnu cenu, ali isto tako i cena đubriva, koje poskupelo za oko 50 odsto. To će takođe prouzrokavati štete kod proizvođača, jer neće moći da kupe dovoljne količine đubriva da tako da će i to uticati na rod. Ipak, to što se provlači samovoljno od pojedinih proizvođača da će malina izaći na preko 800 dinara, mislim da je za sada nerealno pričati o tome", kaže naš sagovornik i dodaje da to samo može da utiče na cenu rada radne snage, "koje ionako nema".

Samo za tulamin i fertodi ima nade

Kada je reč o sortama maline koje su prošle sa manje štete Đukić navodi tulamin i fertodi.

"Tulamin i fertodi su jedine za koje ima nada da će rod biti možda malo bolji. Vilamet i miker će podbaciti. Miker je mnogo isušen i u velikom je gibitku, mada su mlađi zasadi malo bolji, ali stari su katastrofa", kaže naš sagovornik.

Fertodi zamatoš - berba i do 50 dana

Inače, Savez udruženja malina "Srpska malina" okuplja osam udruženja i to iz Arilja - udruženje "Vilamet", Požege, Nove Varoši, Prijepolja, Bajine Bašte, Užice i dva udruženja iz Čačka.


Foto prilog


Tagovi

Milan Đukić Savez udruženja malinara "Srpska malina" Suša Lastari Podbačaj roda Hladnjačari Tulamin Fertodi Cena maline


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.