Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena branja voća
  • 08.12.2017. 10:30

Maline vraćene u Srbiju zbog norovirusa!

Maline iz Srbije, koje su trebale da završe na tržištu Evropske unije, pre svega u Mađarskoj i Nemačkoj, vraćene su sa srpsko-mađarske granice, nakon što je u njima utvrđeno prisustvo norovirusa. Taj virus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Foto: kawaigirl
  • 4.549
  • 407
  • 0

Pošiljka malina iz Srbije, koje su trebale da završe na tržištu Evropske unije, vraćena je sa srpsko-mađarske granice nakon što je u njima utvrđeno prisustvo norovirusa. Taj virus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina, a kako prenose Novosti, voće je trebalo da bude isporučeno Mađarskoj i Nemačkoj.

Nadležna inspekcija ispituje slučaj

Srbiju je o ovom događaju obavestio Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane, a kako objašnjavaju nadležni u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAF, su postupile po standardnoj proceduri. Oni dodaju da je odmah nakom obaveštenja poljoprivredna inspekcija poslata na teren da prikupi podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Inače, uobičajena je praksa da se roba vrati izvozniku da je uništi, uz obavezno prisustvo inspekcije.

Propusti urušavaju ugled srpske maline

Voćar iz Čačka, Dejan Radulović, naglašava da su ovakvi propusti ogroman problem za našu zemlju, jer oni urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline. On ističe da se neretko događa i da pojedinci u Srbiju uvoze malinu zaraženu tom virusom, pa je reeksportuju kao domaću. Radulović upozorava na to da se svašta čini sa namerom da se sroza i snizi cena naše maline, koja je najaromatičnija i najkvalitetnija u Evropi. Taj voćar kaže da u Srbiji i ne postoje neke službe detaljne kontrole, dodajući da to mora ozbiljno da se pregleda, a ne samo površno, jer ovo nije ni prvi slučaj da je norovirus pronađen u malinama iz Srbije, a zbog takvih incidenata trpe svi proizvođači.

Ko je dozvolio da pošiljka krene u EU?

Dejan Radulović napominje da hladnjačari moraju imati informaciju o tome čime su maline tretirane i pre nego što su ušle u hladnjaču, dodavši da moraju biti obavljene i analize iz bilo kojeg voćnjaka da su maline. On smatra da najpre treba da se ispita zašto je uopšte kamion sa zaraženim malinama krenuo za Evropu. Radulović apeluje na voćare, kojima nije malina jedino sredstvo čime hrane porodicu, da naredne godine malinjake zakose i ne beru to voće, jer mora da se sačeka sa hiperprodukcijom, koja je nastala poslednjih godina. Kako kaže, sada svi proizvode malinu, pa čak i oni koji se nikad nisu bavili tim poslom. Pored toga, postoji i uvoznički lobi, koji dodatno uništava domaće proizvođače, pa su predviđanja za narednu godinu sumorna, jer će se cena maline kretati između 80 i 100 dinara.

Foto: kawaigirl1 / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Maline Izvoz Srbija Loša higijena Higijena Mađarska Nemačka Evropa Evropska unija Norovirus Dejan Radulović Čačak Agroklub Voćarstvo Srpska malina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.