Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integrisani informacioni sistem
  • 30.11.2017. 14:30

Bolja kontrola ispravnosti hrane

Cilj je ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje u Poglavlju 12, koje obuhvata bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • 400
  • 18
  • 0

Novi integrisani informacioni sistem za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane omogućiće građanima da budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu. Ovo je rečeno na Nacionalnoj konferenciji, organizovanoj povodom uspešne realizacije projekta.

Jednostavnija komunikacija nadležnih organa

U pitanju je sistem novih softverskih rešenja, a unapređene su i postojeće aplikacije Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Sektora poljoprivredne inspekcije. Integracijom ovih sistema omogućena je jednostavnija komunikacija, kao i prevencija neželjenih situacija.

Sistem ima svoju internet prezentaciju itcm.minpolj.gov.rs na kojoj je moguće pronaći sve relevantne podatke koji se odnose na sve registre, od poljoprivrednih gazdinstava do maloprodajnih objekata.

"Vođeni poznatim konceptom Evropske unije u oblasti poljoprivrede od njive do trpeze, koji podrazumeva kontrolu svih faza proizvodnje, prerade, prevoza, skladištenja i pripreme hrane, razvili smo sistem, koji služi boljoj internoj i intersektorskoj komunikaciji, što direktno utiče na to da građani budu sigurniji u bezbednost i kvalitet hrane", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

EU projekat

Ukupna vrednost projekta "Razvoj održivog informacionog sistema za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede" , koji finansira EU, je 1.345.000 evra. U njemu su učestvovali međunarodni stručnjaci iz konzorcijuma koji predvodi KPMG i domaći stručnjaci iz Instituta Mihajlo Pupin. Cilj je ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje u Poglavlju 12, koje obuhvata bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

"Evropska unija je podržala ovaj projekat sa 1.300.000 evra, a sa Ministarstvom smo se dogovorili za dodatnih 300.000 evra za nabavku opreme, kako bismo osigurali dugoročnu održivost razvijenog informacionog sistema", izjavila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Mateja Norčič Štamcar Branislav Nedimović Informacioni sistem Bezbednost hrane Softver Kontrola hrane


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.