Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 04.04.2020. 14:00

Medonosne pčele pomažu u smanjivanju šteta od poznog mraza

Unošenjem i pravilnim rasporedom dva do četiri dobro razvijena pčelinja društva u zasad, omogućiće se dobra oplodnja. Ulaznu stranu košnica postaviti prema istoku i jugoistoku, kako bi došlo do što ranijeg leta pčela.

Foto: JumpStory
  • 204
  • 31
  • 0

Vegetacija u ovoj godini je krenula ranije, tako da se opasnost od pojave šteta u voćnjacima od poznih mrazeva višestruko povećala. Do sada su znatne štete od mraza pretrpele vrste i sorte voćaka sa ranijim vremenom cvetanja, navodi Zoran Janković, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Mladenovac.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Opasnost od pojave prolećnih mrazeva nije prošla, tako da voćne vrste koje do sada nisu pretrpele štetu nisu bezbedne. Osim mrazeva, u vreme cvetanja na nižim temperaturama, a koji nisu mrazevi, sama oplodnja je slabija zbog smanjene klijavosti polena, kao i znatno usporenijeg rasta polenove cevi.

Najbolji oprašivači - medonosne pčele

Uslov za dobru oplodnju u zasadima voćaka predstavlja prisustvo oprašivača. Najznačajniji polinator je medonosna pčela. Unošenjem i pravilnim rasporedom dva do četiri dobro razvijena pčelinja društva u zasad, omogućiće se dobra oplodnja. Ulaznu stranu košnica postaviti prema istoku i jugoistoku, kako bi došlo do što ranijeg leta pčela, savetuje mladenovački stručnjak.

Pčele posećuju samo cvetove koji luče nektar, tako se povećava njihova efikasnost, jer im oplođeni i od mraza oštećeni cvetovi nisu interesantni. Oplodnjom 10, 20 ili 30 odsto cvetova koji nisu stradali od mraza, šteta koju je pričinio mraz može se značajno smanjiti, a čak i neutralisati.

Solitarne pčele za hladnije uslove

Pčelinja društva je poželjno uneti u zasade neposredno pred početak cvetanja, a najkasnije do pet odsto otvorenih cvetova. Košnice se iznose iz zasada po završetku cvetanja, a u slučaju neodložne zaštite od bolesti i štetočina, pre obavljana tretmana. Nedostatak medonosne pčele je njena smanjena aktivnost na nižim temperaturama. Radilice postižu punu aktivnost tek na 18 stepeni.

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Takođe, zbog velikog radijusa leta (koje iznosi i preko četiri kilometara) može da učestvuje u prenošenju prouzrokovača bakteriozne plamenjače, u oblastima gde je bakterija prisutna. U veoma hladnim uslovima u vreme cvetanja preporučuje se unošenje soliternih pčela (osmia), koje su aktivne na nižim temperaturama, a zbog manjeg radijusa kretanja mogućnost prenošenja prouzrokovača bakteriozne plamenjače je znatno niži nego kod medonosne pčele.

Vodite računa o upotrebi hemijskih preparata

Medonosna pčela je osetljiva na pesticide, tako da je potrebno strogo voditi računa prilikom hemijske zaštite voćnjaka od bolesti i štetočina, dok se pčele nalaze u zasadima ili njihovoj neposrednoj blizini.

Slab odziv za peticiju da se zaštite pčele Srbije

Kako smo ranije pisali, pokrenuta je onlajn peticiju "Zaštita pčela u Srbiji", kojom se podržava inicijativa napuštanja prakse prskanja bilja nedozvoljenim sredstvima i zaprašivanje komaraca i krpelja iz vazduha. Međutim, potrebno je 10.000 potpisa da bi peticija imala efekta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Medonosne pčele Zaštita od mraza Oprašivači Insekti Pčele Oprašivanje voća Zoran Janković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...