Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 15.04.2021. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Mraz i sneg nisu oštetili malinu, samo doprineli pogoršanju situacije?

Malina je prilično lošeg kondicionog stanja. Ovo što se poslednjih dana desilo je samo nadogradilo sve te stvari, objašnjava stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić.

Foto: Zvezdana Gligorijević (ilustracija)
  • 427
  • 11
  • 0

Iako su se u medijima u prethodnim danima mogla čuti mišljenja i procene da je prolećni mraz napravio štete i na malini, neki proizvođači i stručnjaci kažu da oštećenja nisu toliko velika, a da za loše stanje u mnogim malinjacima nisu krivi sneg i niska temperatura, već drugi faktori.

Voćar iz Arilja Vladan Stanković jedan je od onih čiji malinjak, koji se nalazi na površini od 7,3 hektara, nije pretrpeo veću štetu usled skorašnjeg mraza. Tome je, kaže, doprinelo to što vegetacija još uvek nije krenula.

"Malina je bila u mirovanju, tako da znatnih oštećenja nema. Ne bi valjalo da u narednom periodu, narednih 15-20 dana, pojavom prvih rodnijih lastara, padne sneg. Tada bismo mogli da imamo problem", ukazuje Stanković.

"Osećaju" se posledice prošlogodišnjih poplava

Međutim, napominje da akcenat treba staviti na posledicu prošlogodišnjih poplava.

"U Arilju, u dolini reke Moravice, iz pravca Ivanjice ka Požegi, taj prošlogodišnji poplavni talas odneo je oko 170 hektara maline, fizički su nestale. Ta prljava voda donela je mnoge bolesti u preostalim voćnjacima i to je ono što se i danas oseća, prošlogodišnji problem je vidan u ovoj godini."

Njegov malinjak je, kaže, tada pretrpeo stopostotnu štetu na površini od 1,8 hektara, te je morao da ukloni sadni materijal iz tog zahvaćenog dela.

"Ovog proleća sam zbog toga morao da podignem nove zasade i imao sam dodatni trošak. Mi dižemo tenziju zbog nekog mraza, ali poplava iz 2020. je nanela veću štetu nego sadašnji mraz", zaključuje naš sagovornik.

Veća šteta od poplava nego od mraza (foto: J. Gajić Đokić)

Kako će se sve to odraziti na prinos i kvalitet, još uvek je rano da govori, ali trenutnu situaciju u svom voćnjaku ocenjuje, na skali od jedan do 10, ocenom osam, te se nada dobrom rodu.

Stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić potvrđuje da je poplava u 2020. ostavila dugoročne posledice koje se i danas vide u voćnjacima, te da je mraz samo doprineo pogoršanju situacije u malinjacima, ali ne i da je sneg jedini krivac za takvo stanje.

"Mraz nije izazvao oštećenja. Malina je prilično lošeg kondicionog stanja, oštećena od bolesti i štetočina, ušla u čitav proces tog fiziološkog zimskog mirovanja. Ovo što se poslednjih dana desilo je samo nadogradilo sve te stvari", objašnjava Leposavić.

Poštujte pravila proizvođače prakse

Situacija je, ocenjuje, dobra u višim predelima ivanjičke i ariljske opštine, Bajine Bašte, u okolini Leskovca, Surdulice, Vranja, dok je u Šapcu, Valjevu malina prilično lošeg stanja. Kako bi bili zadovoljni i rodom i kvalitetom, voćari bi, ukazuje, trebalo da poštuju sva pravila dobre proizvođačke prakse, te da, čim se vremenske prilike stabilizuju, obave detaljnu zaštitu.

"Obavezno primeniti fungicide, insekticide i neko od sredstava koja se koriste u tim stresnim situacijama, a koja u sastavu imaju i različite stimulatore i aminokiseline. Loše kondiciono stanje utiče na smanjenje prinosa, ali kvalitet, u slučaju da se sve ove stvari ispoštuju, ne bi trebalo da bude doveden u pitanje."

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

U suprotnom, napominje, moglo bi doći do intenzivnije pojave sušenja i propadanja malinjaka. A kada je u pitanju cena, smatra da bi, sa procenom tog segmenta, trebalo oprezno izlaziti u javnost.

"Govoriti o tome da je, na primer 300 dinara malo, može negativno da utiče na kupce. Treba da se trudimo da proizvedemo što bolju robu koja će biti dobro plaćena, a pričati o nekim visokim cenama, nije dobro i može svima da se vrati kao bumerang", zaključuje Leposavić.


Tagovi

Oštećenja na malini Mraz Vladan Stanković Uzgoj maline Poplave Aleksandar Leposavić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.