Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 24.05.2020. 14:00

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

Česta pojava padavina u kombinaciji sa toplim vremenom, stvara mogućnost za pojavu raznih infekcija na voću. U cilju preventivnog delovanja potrebno je odraditi sledeće tretmane.

Foto: Julijana El Omari
  • 249
  • 22
  • 0

Efikasna zaštita voćaka, posebno prema zahtevima savremenog potrošača, u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse i integrisane zaštite bilja, nije ni malo jednostavan i lak zadatak.

Malininu bubu suzbijte pre početka cvetanja

U zavisnosti od toga gde je lokacija zasada i da li se sorta maline nalazi u fazi početka cvetanja ili je ono već završeno, može da se počne sa tretiranjem voćaka. Kako se prognoziraju padavine, postoji veća mogućnost da se javi infekcija maline, sa prouzrokovačem kestenjasta pegavosti lastara (Didymella applanata), kao i prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea).

Kako sprečiti sušenje stabljike maline

U voćnjacima gde još uvek nije krenulo cvetanje, preporuka stručnjaka je da se koriste preparati na bazi azoksistrobina. Može da se primenjuje u kombinaciji sa insekticidom iz grupe neonikotinoida, u meri koju je propisao proizvođač. Ovo se radi u cilju suzbijanja lisnih vaši, malinine bube i prstenara. 

Ukoliko se biljke nalaze u fazi cvetanja ili je ova faza završena, preporuka je da se primene preparati na bazi piraklostrobina i boskalida. Preporučena doza je 1,5 kg/ha, a primena takođe može biti u kombinaciji sa insekticidom, kako savetuju u PSSRS

Postojeći vremenski uslovi pogoduju fitoftori maline - zaštitite voćke

U zasadima gde je zabeleženo prisustvo eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis), preporučuje se primena nekog od akaricida na bazi abamektina.

Sredstva na bazi sumpora protiv pepelnice

Na lokalitetima gde je prethodnih par dana evidentirana kiša, preporuka stručnjaka je da se odradi kurativno tretiranje, čim bude bilo moguće ući u parcelu. Jabuke i kruške trebalo bi tretirati preparatima na bazi ditinaona. Ova sredstva mogu se koristiti u kombinaciji sa preparatima na bazi difenkonazona.  

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Takođe, mogu se primenjivati sredstva na bazi kaptana. Tamo gde se u voćnjacima javi pepelnica, preporučuje se primjena preparata na bazi sumpora. Kada je reč o optimalnoj meri, tu je potrebno poštovati preporuke proizvođača, koje su naznačene na proizvodu. 

Navedeni tretmani su istovremeno i preventivna mera, ukoliko se jave infekcije nakon prvih sledećih padavina. 

Šljive zaštitite od mogućih monilioza 

Kada je reč o zasadima šljiva, tu je potrebno odraditi preventivno tretiranje u cilju suzbijanja monilioza. Od sredstava preporučuju se oni na bazi kaptana. Navedena sredstva mogu se kombinovati sa insekticidima iz grupe neonikotinoida u dozi koju je preporučio proizvođač.


Tagovi

Zaštita voća Integrisana zaštita Faza cvetanja Početak cvetanja Zasad maline Malinina buba Eriofidna grinja Kurativno tretiranje Preventivne mere Monilioze Zasad šljive Zasadi jabuke Zasadi kruške


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]