Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje voća
  • 02.11.2023. 16:30

Na koje načine možete da čuvate voće nakon berbe?

Jabuka spada u grupu voćnih vrsta čiji plodovi u svežem stanju mogu da se čuvaju duže nego plodovi većine drugih vrsta. Kod pojedinih sorti, plodovi se mogu čuvati i do 12 meseci.

Na koje načine možete da čuvate voće nakon berbe?
Foto: Depositphoto/alex.wolf
  • 503
  • 29
  • 0

Voće u svežem stanju može da se čuva u hladnjačama sa normalnom i kontrolisanom atmosferom, kao i u običnim skladištima (adaptirani magacini, podrumi i slični građevinski objekti).

U domaćinstvima se često ukazuje potreba privremenog čuvanja plodova jabuke i kruške preko zime. Ukoliko se u domaćinstvu preko zime žele čuvati plodovi ovih voćnih vrsta, onda se oni moraju pripremiti, kako bi se što više sačuvalo svežih plodova.

Pojedinačno svaki zdrav plod jabuke treba umotati u salvetice polumasnog papira. U nedostatku ovog papira koriste se obične salvetice ili obični trgovački tanki papir. Ovako umotani plodovi se slažu u čistu ambalažu - holandezi, obični plići sanduci kojima se izbuše rupe za ventilaciju ili korpe.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Umotani plodovi se slažu u podrume na spratove (korpe samo u jednom redu) na drvene stelaže. U podrumu se održava temperatura od pet stepeni Celzijusa sa 70 do 80 odsto relativne vlažnosti vazduha, uz dobru ventilaciju. Ako se primeti smežuravanje vršnih plodova, pod se kvasi vodom ili se voda drži u plitkim posudama. Kada se primeti plesan na zidovima, uništava se krečenjem ili premazivanjem sredstvom protiv plesni. Upakovani plodovi čuvaju se tri do šest meseci, zavisno od momenta berbe.

Čuvanje u podrumu

Ako nema dovoljno ambalaže, plodovi se umotavaju u salvetice i slažu na pod u podrumu na sloj slame debljine 20 cm, u vidu trapezoidnog oblika u osnovi širine dva metra, visine 1,5 m, a pri vrhu širine jedan metar i dužine prema mogućnosti. Ovi slojevi mogu da se ređaju sa slojevima mahovine, hrastove ili bukove strugotine i poluvlažnog peska pomešanog sa ugljenom. U podrumu ne sme da se čuva kiseli kupus ili nafta, kao i materijali koji šire strani miris.

Ubrani plodovi jabuke mogu da se čuvaju i u polietilenskim vrećicama. Plodovi se stavljaju u polietilenske vrećice od tri do pet kilograma i zavezuju se. Pre punjenja vrećice se izbuše običnom iglom na nekoliko mesta. Ovako napunjene vrećice plodovima jabuke slažu se u jabučare, sanduke, korpe i čuvaju u podrumu. Vrećice mogu da se slažu u slojevima sa peskom ili čistom zemljom. Ovako složeni plodovi mogu da se čuvaju u podrumu više od šest meseci. Ubrani plodovi jabuke se mogu čuvati u polietilenskim vrećicama, sanducima, korpama na temperaturi oko pet stepeni Celzijusa, sa  70 do 80 odsto relativne vlažnosti.

Čuvanje u hladnjači

Prilikom regulacije željene temperature u hladnjači za voće mora da se uzme u obzir nekoliko činjenica. Dužina čuvanja nije svuda ista, sorta samog voća je veoma bitna i naravno stanje u kojem želite da se nađe voće nakon vađenja iz hladnjače. Jabuka podnosi temperaturu od -1,4 do -2,8 stepeni Celzijusa, iako je jako retko čuvanje jabuka ispod nula stepeni.

Koje sorte jabuke se mogu duže čuvati i zašto ih držati što dalje od luka?

Poželjna temperatura čuvanja jabuka u hladnjačama je od nula do tri stepena Celzijusa. Slične su temperature čuvanja ostalog voća (od nula do pet stepeni Celzijusa), s tim da čuvanje u hladnjačama može da bude kontrolisanoj atmosferi ili u običnim hladnjačama za voće.

Pošto su kruške veoma slične jabukama, one se skladište na temperaturi od -10 do nula stepeni Celzijusa, s tim da se one mogu čuvati samo od tri do šest meseci. Tu je odmah i dunja koja se skladišti u hladnjačama za voće pod temperaturom od - 0,50 do nula stepeni Celzijusa.

Jabuka podnosi temperaturu od -1,4 do -2,8 stepeni Celzijusa (Foto: Depositphoto/dusanpetkovic)

Jabuka spada u grupu voćnih vrsta čiji se plodovi u svežem stanju mogu čuvati duže nego plodovi većine drugih vrsta. Kod pojedinih sorti, plodovi se mogu čuvati i do 12 meseci u kontrolisanoj atmosferi. Većina kultivisanih sorti jabuka skladišti se u ambijentu sa sadržajem O2 od jedan do 2,5 odsto i CO2 od 0,3 do 2,5 odsto. Za naknadno dozrevanje jabuka, posle čuvanja se koriste komore koje su nepropustljive za gasove.

Kada nisu u pitanju agregati, kompresorski deo je odvojen od rashladnog prostora i instalira se u nekoj drugoj prostoriji, koja je sastavni deo zgrade. Kondenzator se takođe instalira van rashladne prostorije. Isparivač, preko koga se hladnoća prenosi u rashladnu prostoriju, se ugrađuje na najpogodnijem mestu u njoj i to obično iznad vrata.


Tagovi

Načini čuvanja voća Hladnjače Obična skladišta Holandezi Sanduci Korpe Polietilenske vrećice Hladnjače sa kontrolisanom atmosferom Čuvanje voća Skladištenje


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🚜Kažu da se pravi prijatelji poznaju u teškim vremenima, a Lovol 354 je tu za vas kroz svaku brazdu, svaki red i svaku sezonu. 💙 Pogon na sva četiri točka znači da nema odustajanja, a njegova snaga je taman onoliko koliko treba da posao b... Više [+]