Pretraživanje tekstova
Jabuka spada u grupu voćnih vrsta čiji plodovi u svežem stanju mogu da se čuvaju duže nego plodovi većine drugih vrsta. Kod pojedinih sorti, plodovi se mogu čuvati i do 12 meseci.
Voće u svežem stanju može da se čuva u hladnjačama sa normalnom i kontrolisanom atmosferom, kao i u običnim skladištima (adaptirani magacini, podrumi i slični građevinski objekti).
U domaćinstvima se često ukazuje potreba privremenog čuvanja plodova jabuke i kruške preko zime. Ukoliko se u domaćinstvu preko zime žele čuvati plodovi ovih voćnih vrsta, onda se oni moraju pripremiti, kako bi se što više sačuvalo svežih plodova.
Pojedinačno svaki zdrav plod jabuke treba umotati u salvetice polumasnog papira. U nedostatku ovog papira koriste se obične salvetice ili obični trgovački tanki papir. Ovako umotani plodovi se slažu u čistu ambalažu - holandezi, obični plići sanduci kojima se izbuše rupe za ventilaciju ili korpe.
Umotani plodovi se slažu u podrume na spratove (korpe samo u jednom redu) na drvene stelaže. U podrumu se održava temperatura od pet stepeni Celzijusa sa 70 do 80 odsto relativne vlažnosti vazduha, uz dobru ventilaciju. Ako se primeti smežuravanje vršnih plodova, pod se kvasi vodom ili se voda drži u plitkim posudama. Kada se primeti plesan na zidovima, uništava se krečenjem ili premazivanjem sredstvom protiv plesni. Upakovani plodovi čuvaju se tri do šest meseci, zavisno od momenta berbe.
Ako nema dovoljno ambalaže, plodovi se umotavaju u salvetice i slažu na pod u podrumu na sloj slame debljine 20 cm, u vidu trapezoidnog oblika u osnovi širine dva metra, visine 1,5 m, a pri vrhu širine jedan metar i dužine prema mogućnosti. Ovi slojevi mogu da se ređaju sa slojevima mahovine, hrastove ili bukove strugotine i poluvlažnog peska pomešanog sa ugljenom. U podrumu ne sme da se čuva kiseli kupus ili nafta, kao i materijali koji šire strani miris.
Ubrani plodovi jabuke mogu da se čuvaju i u polietilenskim vrećicama. Plodovi se stavljaju u polietilenske vrećice od tri do pet kilograma i zavezuju se. Pre punjenja vrećice se izbuše običnom iglom na nekoliko mesta. Ovako napunjene vrećice plodovima jabuke slažu se u jabučare, sanduke, korpe i čuvaju u podrumu. Vrećice mogu da se slažu u slojevima sa peskom ili čistom zemljom. Ovako složeni plodovi mogu da se čuvaju u podrumu više od šest meseci. Ubrani plodovi jabuke se mogu čuvati u polietilenskim vrećicama, sanducima, korpama na temperaturi oko pet stepeni Celzijusa, sa 70 do 80 odsto relativne vlažnosti.
Prilikom regulacije željene temperature u hladnjači za voće mora da se uzme u obzir nekoliko činjenica. Dužina čuvanja nije svuda ista, sorta samog voća je veoma bitna i naravno stanje u kojem želite da se nađe voće nakon vađenja iz hladnjače. Jabuka podnosi temperaturu od -1,4 do -2,8 stepeni Celzijusa, iako je jako retko čuvanje jabuka ispod nula stepeni.
Koje sorte jabuke se mogu duže čuvati i zašto ih držati što dalje od luka?
Poželjna temperatura čuvanja jabuka u hladnjačama je od nula do tri stepena Celzijusa. Slične su temperature čuvanja ostalog voća (od nula do pet stepeni Celzijusa), s tim da čuvanje u hladnjačama može da bude kontrolisanoj atmosferi ili u običnim hladnjačama za voće.
Pošto su kruške veoma slične jabukama, one se skladište na temperaturi od -10 do nula stepeni Celzijusa, s tim da se one mogu čuvati samo od tri do šest meseci. Tu je odmah i dunja koja se skladišti u hladnjačama za voće pod temperaturom od - 0,50 do nula stepeni Celzijusa.
Jabuka spada u grupu voćnih vrsta čiji se plodovi u svežem stanju mogu čuvati duže nego plodovi većine drugih vrsta. Kod pojedinih sorti, plodovi se mogu čuvati i do 12 meseci u kontrolisanoj atmosferi. Većina kultivisanih sorti jabuka skladišti se u ambijentu sa sadržajem O2 od jedan do 2,5 odsto i CO2 od 0,3 do 2,5 odsto. Za naknadno dozrevanje jabuka, posle čuvanja se koriste komore koje su nepropustljive za gasove.
Kada nisu u pitanju agregati, kompresorski deo je odvojen od rashladnog prostora i instalira se u nekoj drugoj prostoriji, koja je sastavni deo zgrade. Kondenzator se takođe instalira van rashladne prostorije. Isparivač, preko koga se hladnoća prenosi u rashladnu prostoriju, se ugrađuje na najpogodnijem mestu u njoj i to obično iznad vrata.
Tagovi
Načini čuvanja voća Hladnjače Obična skladišta Holandezi Sanduci Korpe Polietilenske vrećice Hladnjače sa kontrolisanom atmosferom Čuvanje voća Skladištenje
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 3 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 3 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 3 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 6 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.