Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogač šljive
  • 19.02.2024. 09:00

Na koji način suzbiti rogača šljive?

Pojava rogača je dok su plodovi još uvek zeleni, a boja tih povećanih plodova je sivkastozelena.

Foto: Wikimedia commons/Donald Hobern
  • 475
  • 47
  • 0

Rogač šljive je vrlo rasprostranjena bolest, ali se ne javlja svake godine. Pojedinih godina napad prouzrokovača ove bolesti je vrlo jak, pa tako su i štete veće. Inače, bolest je vrlo upadljiva. Oboleli zeleni plodovi brže rastu, pa zadebljaju, produže se i ukrive.

Pojava rogača je dok su plodovi još uvek zeleni, a boja tih povećanih plodova je sivkastozelena. Meso je krto i lomljivo, a koštica ploda je često zakržljala. Kasnije se "rogači" osuše i pocrne, te većina otpadne, ali neki ostanu - viseći u krošnji. Može ih napasti i monilija.

Redovna je pojava u ekstenzivnijim zasadima

Na stablu se uočava, uz plodove normalnog oblika i veličine, veći broj veoma produženih, iskrivljenih plodova, znatno većih, oblika sličnog pasulju, odnosno rogaču.

Napad prouzrokovača ove bolesti nije redovan, ali pojedinih godina može biti veoma jak. Redovnija je pojava rogača šljive u ekstenzivnijim zasadima šljive. Zaraženi plodovi pocrne i osuše se ili otpadnu rano, a berba može biti i uništena. Na obolelim plodovima se razvija bela prevlaka - spore - koje padnu na koru mladara i prezime, te u proleće vrše zarazu zametnutih plodova. Spore prezimljavaju i ispod ljuspica pupoljaka.

Ako se radi o nekoliko stabala treba rogače skinuti, ali pre nego što ih pokrije bela prevlaka (da gljiva opet ne pređe na koru). Tamo gde se rogač često javlja vrši se plavo prskanje šljiva neposredno pre kretanja vegetacije (ispred pupoljanja). Može se koristiti bordovska čorba (2 - 3%), te fabrički preparati na bazi bakarnih aktivnih materija.

Suzbijanje bolesti

U praksi, najčešće se sa suzbijanjem ostalih bolesti šljive u vreme kraj bubrenja pupoljaka, ljuspice pupoljaka odvojene, svetlozeleni pupoljci, izvodi zaštita. Preporuka je da voćari u cilju redukcije infektivnog potencijala ekonomski značajnog patogena (Taphrina pruni), izvrše preventivni tretman nekim od preparata na bazi aktivnih materija:

  • Cu iz bakar-hidroksida 0,5 do jedan odsto;
  • Cu iz bakar-sulfata jedan do 1,5 odsto;
  • Cu iz bakar-oksihlorida 0,75 odsto;
  • Cu iz bakar sulfata 0,2 - 0,35 do ("kretanje" pupoljaka) ili kombinacijom:
  • Bakarni-oksihlorid (0,75 odsto) uz dodatak mineralnog ulja (dva do tri odsto);

Na tržištu postoje i gotovi preparati na bazi parafinskog (mineralnog) ulja i bakra.

Prvo prskanje iza cvetanja (organski fungicidi: a.m. mankozeb, u koncentraciji 0,2 - 0,25 odsto (MBT 3), ukoliko se nađe na tržištu i aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2 - 0,3 odsto (MBT 3), koje suzbijaju plamenjaču), deluju i na prouzrokovača ove bolesti. Mogu se koristiti i preparati na bazi cirama i metirama.

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

Često se ovo prskanje kombinuje sa suzbijanjem šljivinih osica (Hoplocampa vrste).

Naslovna fotografija podleže licenci Flickr pod brojem cc-by-2.0.


Tagovi

Rogač šljive Rasprostranjenost Pojava bolesti Opis bolesti Prezimljavanje prouzrokovača Rogača Suzbijanje pre kretanja vegetacije Suzbijanje u vegetaciji


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.