Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagode
  • 28.04.2024. 12:00

Nega zasada jagode: Kako pravilno đubriti i navodnjavati, a kako uništavati korove?

Ako je u pripremi zemljišta za sađenje jagode dato dovoljno organskih i mineralnih đubriva, kasnije su potrebe znatno manje i đubrenje treba svesti na prihranjivanje azotnim đubrivima, a samo po potrebi fosfornim i kalijumovim.

Foto: Aleksandar Bugar
  • 451
  • 64
  • 0

Nega jagoda (Fragaria vesca L., Fragaria ananassa Duch.) u rodu u toku tri do četiri godine sastoji se u regulisanju rodnosti, uništavanju korova, đubrenju, navodnjavanju i zaštiti od biljnih bolesti i štetočina.

Regulisanje rodnosti obavlja se se proređivanjem (rezanjem) suvišnih bokora kod višegodišnjih biljaka jagode. Obavlja se uklanjanjem oštrim nožem novih bočnih prirasta u momentu prvog okopavanja. Broj dobro razvijenih bokora po biljci treba da bude maksimalno četiri do šest, u uslovima jagode kao višegodišnje kulture.

Zakidanje cvetne grane - kako?

Operacija zakidanja cvetova počinje 15 dana nakon sadnje, a obavlja se zakidanjem čitave cvetne grane, a ne pojedinačno cvetova. Ovo se ponavlja po potrebi u jesen dva do tri puta.  

U jagodnjaku se živići razvijaju na račun matičnih biljaka (bokora), što umanjuje prinos 30 do 70 odsto u zavisnosti od obrazovanih živića. Stoga, ako nema potrebe za obrazovanjem živića, lozice treba zasecati i uklanjati dok su još male. Zakidanje lozica se radi u četiri do pet navrata: prvo - pred cvetanje, drugo - pred zrenje, treće - po završetku berbe, četvrto - sredinom avgusta i eventualno peto u septembru. Zakidanje se obavlja noktima. Ako se zakasni, pa lozice očvrsnu, onda se obavlja voćarskim ili običnim makazama. Postoje i posebne mašine za ovu namenu.

Tretman u rano proleće 

Kada se u proleće stabilizuju noćne temperature na oko 5 - 6°C, uklanjamo sve promrzle i oštećene listove, kao i starije donje listove, koji leže na foliji. Rano prolećni tretman podrazumeva obaveznu primenu bakarnih preparata, nakon čega se primenjuju i kombinacija mankozeba i metalaksila-M, te fosetil-aluminijum u narednim tretmanima.

U rano proleće obavezna primena bakrnih prepata (Depositphotos/azgek1978)

Nadalje, ishrana putem sistema "kap po kap" prati okvirni program ishrane. Zemljište između bankova, naročito kod težih zemljišta, nastire se slamom kako se plodovi u zrenju ne bi prljali i zarazili.

Po završetku berbe, najkasnije do polovine jula, nadzemna masa se potpuno uklanjanja košenjem, nakon čega sledi program zaštite, ishrane i navodnjavanja.

Radovi od septembra do decembra

Polovinom septembra se proređuje broj korenovih vratova na dva do četiri u zavisnosti od bujnosti sorte, a od početka oktobra se usev zasušuje. Od polovine novembra, a najkasnije od polovine decembra kod ranih i osetljivih sorti, jagode se prekrivaju lutrasilom u cilju zaštite od izmrzavanja.

Standardno, održavanje i obrada zemljišta u prvoj godini po sađenju jagode sastoji se u čistoj obradi, a kasnije se kombinuje čista obrada sa malčom. Obrada zemljišta treba da je plitka (pet, šest centimetara) zbog plitkog korenovog sistema biljaka. Malčiranje se obavlja kada plodovi počnu da savijaju cvetne drške i padaju po zemlji, a to je nekada odmah posle precvetavanja jagode.

Jagoda u plasteniku: Ostavite da dozri na biljci radi boljeg ukusa

Ako je u pripremi zemljišta za sađenje jagode dato dovoljno organskih i mineralnih đubriva, kasnije su potrebe znatno manje i đubrenje treba svesti na prihranjivanje azotnim đubrivima, a samo po potrebi fosfornim i kalijumovim.

Godišnje potrebe jagode za hranljivim elementima iznose: 70 - 100 kg azota, 50 - 80 kg P2O5 i 120 kg K2O po ha.

Pravilno prihranjivanje 

Prvo prihranjivanje obavlja se neposredno pre prve obrade zemljišta (osam do 10 cm) čim vremenske prilike dozvole sa 150 - 200 kg KAN-a ili 80 - 120 kg Uree zavisno od kiselosti (pH) zemljišta. Obavlja se u martu, eventualno u aprilu, ukoliko to nije urađeno u prvom roku.

Sa azotnim đubrivom treba obazrivo postupati i najbolje je da se daje zemljištu putem organskih đubriva pre sadnje. Suvišna upotreba neorganskog azota izaziva veliku bujnost biljke, slabije cvetanje, plodovi su slabijeg kvaliteta i trule, a i brz je porast korovskih biljaka. Osim toga, višak azota podstiče rast stolona (lozica) i obrazovanje štetnih živića na račun proizvodnih bokora što iziskuje dosta rada na njihovom uklanjanju.

Miloš Mitić: Očekujem pet tona jagode alba, nadam se dobroj ceni

Prihranjivanje putem lista (folijarno đubrenje) obavlja se nekim od registrovanih preporučenih preparata. Proizvođači najčešće folijarno đubrivo primenjuju istovremeno kada sprovode i zaštitu, sledećim redom: voda+folijarno đubrivo+insekticid+fungicid. 

Navodnjavanje tri do četiri puta

U našim klimatskim uslovima jagoda se navodnjava najmanje tri do četiri puta. Prvo zalivanje treba izvesti pred cvetanje, drugo pred sazrevanje, treće posle berbe plodova, a četvrto po potrebi. Navodnjavanje se može obavljati brazdicama (širine 10 - 15 cm), zatim natapanjem po sistemu "kap po kap" i veštačkom kišom. Naročito je važno navodnjavanje posle sadnje jagode na bankovima i folijama. Zasad treba obilno zaliti i vlažnost održavati konstantno barem dve nedelje.

Posle berbe, nadzemna masa se uklanja košenjem (foto: Nada Gudurić)

Navodnjavanjem "kap po kap" najracionalnije se koristi voda, a uz to i ne postoji opasnost od ispiranja i erozije zemljišta. Ovaj sistem sastoji se od postavljenih plastičnih ili gumenih creva između redova jagode. Na svaki metar crevo je izbušeno, ugrađene su dizne koje smanjuju pritisak (1,2 - 1,5 bara) i voda u vidu kapi izlazi i tako natapa zemljište.

Važna borba protiv korova

U borbi protiv korova, za zasade jagode starosti jedne do tri godine, upotrebljavaju se:

  •  protiv jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova - aktivna materija napropamid (u jagodnjaku 3 - 6 L/ha), tretiranjem zemljišta u proleće, pre nicanja korova ili posle obrade zemljišta, uz plitku inkorporaciju na dubinu dva do pet centimetara;
  • protiv uskolisnih korova - aktivna materija fluazifop-P-butil (u jagodnjaku 1,5 L/ha), kada su korovi u fazi tri do pet listova, odnosno u fazi intezivnog porasta, do početka cvetanja korova i jagode;
  • protiv uskolisnih i širokolisnih korova - aktivna materija dikvat-dibromid (u jagodnjaku 1 %), kada su korovi visine četiri do pet centimetara, uz obaveznu upotrebu štitnika na prskalici. Ne prskati po vetrovitom vremenu, jer ovaj folijarni totalni herbicid može uništiti jagodu ukoliko padne na zeleni deo.

U vreme cvetanja jagode treba hemijski zaštiti protiv botritisa i pepelnice. Odmah iza cvetanja, potrebna je zaštita protiv lisne pegavosti i botritisa (sive truleži), dok ih nakon berbe treba zaštititi od jagodine grinje, lisne pegavosti i pepelnice.


  •  

Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Nega Regulisanje rodnosti (rezanje suvišnih bokora Zakidanje cvetova Uklanjanje lozica i starog lišća) Obrada i nastiranje slamom Prihrana jagode Navodnjavanje jagode Zaštita od korova Bolesti i štetočina jagode


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.