Pretraživanje tekstova
Za izvoz i markete se uvek beru jagode koje nisu 100 posto dozrele.
Jagode se uveliko prodaju i dobro je poznato da je najbolje sačekati domaće "sa njive" koje su zbog dovoljne osunčanosti postigle slatkoću. Međutim, jednako ukusne mogu biti domaće, ali iz plastenika. Aleksandar Jakšić iz Sremske Mitrovice već 12 godina uzgaja ovo bobičasto voće. Nekada je 15 hektara imao na otvorenom polju, ali pošto i sama poljoprivreda "fabrika na otvorenom", shvatio je da njegov prinos i zdravlje biljke zavise mnogo od vremenskih uslova.
"Tada sam shvatio da je bolje da inteziviram proizvodnju, odnosno smanjim površine sa maksimalno kontrolisanim uslovima. Pre tri godine smo podigli prvi zasad od 2,5 hektara, 1,5 ha pod plastenicima i ostalo napolju", kaže Jakšić.
Uverio je i da ovo voće koje raste u zatvorenom prostoru može biti ukusno, jer je oni ostavljaju da dozri.
"To nastaje prava razlika. Drugačije je ono što beremo za izvoz ili za markete. Tada skidamo plodove u tehnološkoj zrelosti od 70 odsto, pa kad zri van matične biljke, ne stvori se ni ta aroma."
Kako dalje napominje Jakšić, važan je izbor sortimenta, te uzimaju od ranijih do najkasnijih sorti kako bi produžili trajanje berbe.
Više o plasteničkoj proizvodnji jagode, saznajte u ovom videu:
Tagovi
Plastenička proizvodnja Aleksandar Jakšić Jagode iz plastenika Sortiment Sazrevanje jagode Intenzivna proizvodnja
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!