Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voća
  • 28.01.2023. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Opada interesovanju za sadnju maline i jabuke, ali rastu površine pod orahom

Jesenja sadnja voća uvek je bolja od prolećne, kažu stručnjaci, ali kada su u jesen nepovoljni uslovi i suvo zemljište, onda se za podizanje zasada čekaju bolji vremenski uslovi.

Foto: Sanja Dovečer
  • 328
  • 55
  • 0

Mnogi valjevski proizvođači odložili su podizanje voćnih zasada za proleće jer su u vreme kada su optimalni uslovi za podizanje zasada, u oktobru i novembru mesecu, vladale visoke temperature, a evidentan je bio i nedostatak padavina, pa je zemljište bilo prilično suvo.

"Zbog vremenskih uslova i visokih temperatura prošle jeseni, produžen je bio period vegetacije. Inače sadnja se obavlja u periodu mirovanja, kada opadne lišće, pa sve do početka vegetacije. Savet je da se prednost daje jesenjem i rano zimskom periodu jer je bolji prijem sadnice, obnovi se korenov sistem do početka vegetacije i takve sadnice bolje napreduju.

Ukoliko temperature nisu ispod nule, sadnja se može obavljati i u januaru i u februaru mesecu. Najveće interesovanje i ove godine bilo je za podizanje i obnavljanje zasada šljive", kaže stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo Jovan Milinković.

Manje interesovanje za malinu, niko neće da sadi višnju

Vek eksploatacije zasada šljive je u proseku oko 20 godina, mada ima i onih koji zasade krče već posle 15 godina, a u valjevskom kraju je oko 12.000 hektara pod ovim voćem. 

Rodile maline kada im vreme nije

"Za malinu je manje interesovanje nego prošle godine i uglavnom se za nove zasade koriste sadnice iz rodnih zasada. Vegetacija u malinjacima se dosta produžila pa su i u decembru se zeleneli malinjaci gde je zasađena sorta vilamet, pa je i to uticalo na pomeranje sadnje. Prošlogodišnja cena kupine uticala je da poraste interesovanje za ovu voćnu vrstu. Nekada je površina pod kupinama bilo isto kao i malina, a danas je to oko polovine."

Za malinu je manje interesovanje nego prošle godine

Zbog visoke otkupne cene crvenog zlata, dosta je i onih koji počinju da se bave ovom vrstom voćarske proizvodnje. Trenutno je oko 2.000 hektara pod malinama u Kolubarskom okrugu, a veliki problem predstavlja radna snaga koje je sve manje, i sve je skuplja. Nisu dobri nagoveštaji za nju za ovu godinu, pa je i to razlog što se oprezno pristupa podizanju novih zasada.

"Interesantno je da za višnju uopšte nema interesovanja, a zbog cene, mnogi zasadi višnje koji su u rodu, nisu obrani. Slično je i za trešnju. Kada su u pitanju jabučaste voćne vrste, za jabuke i kruške gotovo da nema interesovanja, nešto je atraktivnija dunja. Dosta je novih površina pod orahom i lešnikom, a prednost stručnjaci daju orahu.

Trenutno je veliki problem sadni materijal, nema ga na tržištu, naročito sorti koje odgovaraju našem podneblju, odnosno onih vrsta koje kasnije kreću sa vegetacijom i rano završavaju", kaže Milinković i dodaje da je bitno da se izbegne period kasnih prolećnih mrazeva kojih ima kod nas.

Sadnja jagoda u plastenicima i kontejnerima

Jagode su uglavnom posađene tokom avgusta meseca, a dosta poljoprivrednika se interesuje za sadnju jagode u plastenicima. U poslednje dve godine interesantna je kontejnerska sadnja tokom maja meseca i to su u pitanju i neke novije sorte, ali je bitno imati i sistem za navodnjavanje, naročito ako se sadi u maju ili čak junu mesecu. 

Rejonizacija: Saditi voće samo na lokalitet koji odgovara

U valjevskom kraju odavno postoji karta reonizacije i u zavisnosti od područja, subvenicije koje grad odobrava su od 50 pa do 100 odsto. Zbog velikog interesovanja za podizanje zasada šljive u pojedinim reonima, u JP Agrorazvoj valjevske doline se razmišlja i o kupovini sadnica koje će biti poklonjene poljoprivrednicima kako bi zasnovali nove zasade pod šljivama.

Potreba za novim zasadima šljive

Voće se trenutno nalazi u fazi mirovanja, a problemi bi mogli biti kod kajsija gde je period mirovanja jako kratak, 45 dana. Iako deluje da su zbog lepog vremena se pojavili pupoljci, stručnjaci napominju da nema bojazni da će vegetacija krenuti pre sredine februara. Rezidba je već počele i ova agrotehnička mera se može pojaviti na svim vrstama, osim na malini i kupini. Što se tiče vremena, za voće je mnogo bolje što je na početku zime bilo relativno toplo, nego da se to desi u februaru kada moglo doći do pokretanja vegetacije, a onda da se dese kasni mazevi. 

Stare sorte se uglavnom gaje sporadično, uglavnom da se sačuvaju, a jedino za crvenu ranku, šljivu koja je dobra za proizvodnju rakije, vlada veće interesovanje jer je i sve više destilerija u valjevskom kraju, a one traže određene sorte. Pod crvenom rankom bi trebalo da bude najmanje stotinak hektara jer potražnje ima u celoj Srbiji, savetuju stručnjaci.


Tagovi

Sadnja voća Zasadi Jovan Milinković Zasadi šljive Zasadi oraha Kasni mrazevi Rezidba voća Prolećna sadnja


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.