Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpornost voćaka
  • 18.12.2019. 08:00

Osetljivost pupoljaka na mrazeve

Za otpornost na izmrzavanje pupoljaka od presudnog su uticaja rani završetak vegetacije, povoljni uslovi kaljenja (sa postepenim snižavanjem temperature) i stabilnost i trajanje zimskog mirovanja.

Foto: Bigstockphoto/travelview
  • 1.069
  • 30
  • 1

Visoke temperature tokom jeseni (oktobar i novembar) mogu uticati na bubrenje pupoljaka tako da oni postaju osetljiviji na mraz, nego u godinama kada je proces kaljenja pupoljaka u jesen tekao normalno. Stepen izmrzavanja rodnih organa voćaka tokom zime usled neblagovremenog ulaska u zimsko mirovanje viši je u predelima sa jakim i hladnim vetrovima (sever Vojvodine, Posavina, istočna Srbija), kod vrsta poput kajsije i breskve, ali i pojedinih sorti kruške.

Za otpornost na izmrzavanje od presudnog su uticaja rani završetak vegetacije, povoljni uslovi kaljenja (sa postepenim snižavanjem temperature) i stabilnost i trajanje zimskog mirovanja.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Pri kraju faze kaljenja skorb se pretvara u šećer

U početnom mirovanju dolazi do transformacije i prelaska organskih materija iz listova u grane, deblo i koren, a potom do opadanja lišća koje se u našim klimatskim uslovima dešava u uslovima kratkog dana, kada su srednje dnevne temperature niže od 15 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima dolazi do međudejstva biljnih hormona u smislu porasta nivoa endogenih inhibitora (sa prestankom porasta biljnih organa) i smanjenje nivoa stimulatora rasta (sa starenjem listova), pojašnjava Dejan Jocić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije. 

Pri kraju faze kaljenja (na temperaturama od 0 do - 6 stepeni) skrob se pretvara u šećere i pri tom procesu povećava se otpornost ćelija prema niskim tempereturama.

Niz okolnosti može znatno smanjiti prirodnu otpornost tkiva prema mrazu:

  • nedovoljne količine organskih rezervi kao posledica iznurenosti voćaka rodom,
  • nezdrvenjavanje tkiva (zbog duže vegetacije, zasenjenosti grana u kruni, nedovoljne količine organskih materija),
  • nepovoljni uslovi kaljenja krajem vegetacije (naglo nastupanje hladnoće posle relativno toplog vremena),
  • jaka suša (rezervne organske materije se više troše pri pojačanom intenzitetu disanja).

Zaštitite organe jabuke od mraza

Sredinom januara najveća otporost cvetnih pupolja prema mrazevima 

Osim navedenih i niz drugih pojava može dovesti do umanjenja otpornosti voćaka na mraz. Kod rodnih pupoljaka razvoj glavnih elemenata cveta teče tokom leta i to je spor, ali stalan proces sa malo vidljivim porastom.

Kod pojedinih voćnih vrsta (kajsija) razvoj muškog sporogenog tkiva odvija se kroz tri faze tokom zime:

  • prva do sredine januara,
  • druga (mitotička deoba i razvoj materinskih ćelija polena) označava završetak dubokog zimskog mirovanja-najčešće sredinom januara i u tom momentu je i najveća otpornost cvetnih pupoljaka prema mrazevima,
  • treća(formiranje materinskih ćelija polena koje redukcionom deobom daju mikrospore) vezana je za ekološko zimsko mirovanje kada je otpornost na mrazeva najmanja(traje do početka marta).

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Osetljivost pupoljaka Mraz Zimsko mirovanje Voćne vrste Uzgoj kajsije Bubrenje pupoljaka