Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 22.07.2017. 14:45

Otkup maline - igra mačke i miša

Dešavanja u vezi sa otkupnom cenom maline nastavak je decenijske prakse, smatra ekonomista dr Dragovan Milićević.

Foto: klimkin / Pixabay
  • 3.563
  • 279
  • 0

Dešavanja u vezi sa otkupnom cenom maline nastavak je decenijske prakse, smatra ekonomista dr Dragovan Milićević. On u svom tekstu na sajtu Makroekonomija piše da ova "igra mačke i miša" počinje još pre berbe.

"Jedino se uloga otkupljivača kroz decenije menjale - nekada veliki prehrambeni sistemi u preradi voća i povrća, sada privatni hladnjačari koji su uglavnom i izvoznici malina", piše Milićević.

Vlada kao mirovna misija

Dodaje da se "i nož i pogača" nalaze kod hladnjačara, te da je njihov cilj da "ubiju" cenu proizvođačima, koji nisu dovoljno organizovani. Izuzetak su Ariljci i njihova okolina. Smatra da je dogovor o ceni od 160 dinara predah za Vladu, koja je, kako kaže, mirovna misija između dve suprotstavljene strane.

Srbija na prvom mestu

Srbija je najznačajniji proizvođač maline, a slede je Poljska i Čile. Najveće tržište za izvoz je Zapadna Evropa, a Srbija 90% izvozi u Nemačku, Francusku i Belgiju. Cena se kreće od 2,3 do 2,6 evra.

Tabela 1: Cena izvoza srpske maline po zemljama

Drugo mesto pripada Poljskoj, za koju podaci nisu dostupni. Treći je Čile, koji izvozi 30.000 tona maline godišnje, po cenama sličnim kao što su srpske. Malina se plasira u SAD i Kanadu.

Foto: klimkin / Pixabay


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Maline Otkupna cena Poljska Čile Srbija Dragovan Milićević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.