AgroKlub.rs

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Voćarstvo » Dogovor postignut - cena maline 160 din/kg

Dogovor postignut - cena maline 160 din/kg

Cene voća

Dogovor postignut - cena maline 160 din/kg

Datum: 16.07.2017. 08:30

Kategorija:

Voćarstvo

Osim niske otkupne cene, 100-150 din/kg, u zavisnosti od kvaliteta i regiona, malinarima ovih dana velike probleme zadaje i suša koja je dodatno umanjila rod. S druge strane, cenama, ali ni vremenskim prilikama nisu zadovoljni ni proizvošađči drugih voćnih vrsta, naročito kupine i kajsije.

Na jučerašnjem sastanku malinara i hladnjačara s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem postignut je dogovor da akontna cena maline bude 160 dinara po kilogramu. Kako prenose Novosti, ministar je nakon sastanka izjavio da se u predstojećem periodu očekuje rast cene tog voća jer na tržištu postoje povoljne okolnosti za to. Nedimović je dodao da se još bolja cena očekuje u avgustu i septembru.

Kasnijim izbacivanjem maline na tržište postići bolju cenu

On je napomenuo da mnogi proizvođači iz okolnih zemalja prodaju jeftinu malinu, pa bi rešenje za tu situaciju bilo da se skladištenjem i čuvanjem maline, odnosno kasnijim izbacivanjem na tržište postigne mnogo bolja cena. Nedimović je objasnio da je na sastanku analiziran izveštaj radne grupe o ceni, kvalitetu i količini maline na konkurentnim tržištima, kao što je poljsko.

Nedimović: Cena maline nije mnogo veća ni na poljskom tržištu

Ministar je napomenuo da je kvalitet srpske maline bolji nego kod konkurencije, dodavši da kada je reč o ceni oni nije mnogo veća ni na drugim prostorima, što je potvrdila i radna grupa koja je boravila u Poljskoj. Branislav Nedimović je naglasio da će se u narednom periodu pratiti stanje na tržištu, rekavši da su proizvođači maline istakli da daju akontativnu cenu uz napomenu da ukoliko se dogodi da cena na tržištu poraste i oni će to ispratiti dizanjem cene maline.

Dukić: Srpska malina mnogo kvalitetnija od poljske

Milan Dukić, predstavnik Udruženja proizvođača "Vilamet" u Arilju potvrđuje da je došlo do dogovora da se akontna cena poveća na 160 din/kg, napomenuvši da to ne znači da cena neće i dalje rasti. Prema Dukićevim rečima važno je da je malina u Poljskoj mnogo lošijeg kvaliteta od naše. S obzirom na to da je cena "crvenog zlata" tamo bila kao i u Srbiji, važno je da je to sada je korigovano u korist srpskih proizvođača.

Suša u pojedinim krajevima prepolovila rod

Međutim, pored cene, malinarima je ovih dana velike probleme zadavala i suša koja je dodatno umanjila rod. Milan Radojičić, proizvođač malina iz Arilja, kaže da se cena "crvenog zlata" kretala od 120 do 150 dinara, ali i napominje da je suša u pojedinim nekim krajevima uništila preko 50% roda. Radojičić dodaje da je branje nekih sorti završeno, i to u dolini, dok maline u brdovitim predelima polako dospevaju za branje.

Neočekivani problemi u vezi s izvozom u Rusiju

Novosti javljaju da kada je reč i o drugim voćnim vrstama, pre nekoliko dana, na području Levča, počela je i berba kupina. Za sortu lohnes, otkupljivači plaćaju 230-250 din/kg, a ta kupina uglavnom je namenjena za izvoz u Rusiju. Ipak, Dejan Radulović, voćar iz Milićevaca, kaže da kada je reč o izvozu srpskog voća na rusko tržište navodno ima nekih problema. Kako kaže kamioni sa našom šljivom, kupinom i malinom su stigli u Rusiju, ali iz za sada nepoznatih razloga oni stoje u Moskvi.

Proizvođači domaćih sorti kupine očekuju višu cenu

Radulović naglašava da za sada proizvođači ne znaju koji problem je u pitanju, dodajući da kada je reč o domaćim sortama kupine, na primer čačanki, kod nas za nju plaćaju oko 40 dinara, a da bi od nje moglo da se preživi, kako on smatra cena bi trebala da bude 50-60 din/kg. Dodatni troškovi seljaka zbog aktuelna suše predstavlja i zalivanje, a na svu muku, sada im drugi određuju cenu i kroje sudbinu.

Cena kajsije prilično niska

Proizvođači kajsije, žale se da je ove godine cena tog voća prilično niska. Vrhunske sorte prodaju se po 25 din/kg, a to kako naglašavaju voćari, sramno. Ipak, cena konzumne kajsije je malo viša, proizvođačo ni sa njom nisu mnogo zadovoljni.

Foto: Pixel73/Pixabay

Broj pregleda članka: 9394; Uspešnost članka: 834.7

Izvor: Novosti.rs

Tagovi: Voćarstvo, Izvoz, Malina, Suša, Voće, Ministarstvo poljoprivrede, Rusija, Kajsija, Srbija, Poljska, Kupina, Arilje, Radna grupa, Čačanka, Levač, Lohnes, Dejan Radulović, Milićevci, Milan Radojičić

Ključne reči članka: dogovor, postignut, cena, maline, 160, din, kg, maline, mnogo, nedimović, tržištu, proizvođači, dinara, cena maline


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.