Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 25.03.2024. 10:30
  • Moravički okrug, Ivanjica

Posekao 30 ari maline - ne isplati mu se više da radi

Dok iz Ministarstva poljoprivrede uveravaju da malinari ove godine neće biti u problemu, jedan proizvođač više ne želi da se bavi ovim poslom. Ne nada se da će ove sezone biti bolje.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 3.073
  • 773
  • 0

Malinar Boro Vidaković iz Ivanjice doneo je nesvakidašnju odluku - posekao je 30 ari maline koju je godinama uzgajao na imanju u Kušićima. Na ovaj potez, kako kaže, odlučio se jer više ne može da radi i trudi se, a da nema nikakvu zaradu.

Više od 30 godina uzgaja maline, ali i kupine i šljive.

“Cene su male, dnevnice velike, nemam više računa da radim džabe. Prošle godine sam u ovu njivu uložio 15 traktora stajnjaka. Niko sada neće da radi za dnevnicu ispod četiri ili pet hiljada dinara, a malina je 200 dinara. Ni za 300 dinara nemam računa da je berem”, kaže Vidaković, a prenosi Infoliga.

Nema nikakvu računicu 

Osim 30 ari koje je pokosio, ostavio je nešto maline. Onoliko koliko može sam da obradi.

“Braćemo 10, 15 ari koliko mi možemo da obradimo. Više mi ne treba”.

Boro Vidaković kaže da nema nikakvu zaradu od maline (foto:Infoliga)

Između ostalog, na ovaj potez se odlučio jer malinari, kaže, nemaju nikakvu sigurnost i nikada ne znaju šta ih čeka u sezoni.

“Ljudi rade, uzgajaju i šljive, orahe, lešnike, a kada treba da prodaju, nemaju kome. Kada pitate koliko je izvezeno maline, po kojoj ceni, ko određuje cenu, niko neće da vam kaže. Ne vredi ni protestovati”, ogorčen je Vidaković, a dodaje da monopol drže veliki hladnjačari koji pokušavaju da unište manje proizvođače.

“Ako bi cena bila 200 ili 240 dinara, ja bih svim malinarima rekao da ne beru, pa da vidimo šta će da prodaju”.

Ministartvo poručuje: Nema razloga za brigu

Sa druge strane, iz Ministartva poljoprivrede uveravaju proizvođaće maline da ove godine neće biti u problemu.

“Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim crvenim zlatom, da otvorimo nova tržišta. Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline ući sa nešto više od 20.000 tona. To je dobar podatak“, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković početkom marta na Kopaonik biznis forumu.

Odobrena nova pomoć hladnjačarima za isplatu roda maline i višnje

Poređenja radi, dodala je, prošle godine smo u isto vreme imali više od 40.000 tona maline, što je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

Prema podacima Ministartva poljoprivrede, proizvođač koji ima prinos od 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos od 12 tona 200 dinara, a za 10 tona 240 dinara.

“To pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći”, naglasila je Tanaskovićeva i zaključila da će potražnja za malinom biti veća.


Tagovi

Uzgoj maline Malinari Boro Vidaković Jelena Tanasaković Cena maline Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".