Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć hladnjačarima
  • 30.01.2024. 13:30

Odobrena nova pomoć hladnjačarima za isplatu roda maline i višnje

Usvajanjem najnovije uredbe potvrđene su i tvrdnje malinara i malih hladnjačara da još nije isplaćen rod maline 2022. godine, zbog poremećaja na tržištu.

Foto: Depositphoto/VladimirNenezic
  • 107
  • 19
  • 0

Hladnjačari koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine imaće na raspolaganju 18 miliona dinara tokom 2024. godine, u vidu finansijske podrške za kredite kojim isplaćuju proizvođače tog voća, odlučila je Vlada Srbije, a prenosi Glas Zapadne Srbije.

Uredba je usvojena u julu prošle godine i predviđala je kreditnu podršku skladištarima ukupne vrednosti, po deset miliona dinara iz budžeta za 2023. godinu. Vlada Srbije je, inače, već menjala ovu Uredbu kada je u septembru prošle godine ukupan iznos podrške skoro dupliran, sa deset miliona na nešto manje od 20 miliona dinara. Usvajanjem najnovije uredbe potvrđene su i tvrdnje malinara i malih hladnjačara da još nije isplaćen rod maline 2022. godine, zbog poremećaja na tržištu.

Rekordna cena maline 2022.?

Berba maline 2022. bila je specifična po rekordnoj ceni maline po kilogramu koje se kretala od 500 do preko 600 dinara, o čemu je Nova ekonomija ranije pisala. Cena je kasnije pala, a problemi su se proširili na 2023. godinu, gde deo roda takođe nije isplaćen.

Mali hladnjačari su prošle godine dogovorili kreditne subvencije za isplatu malinara u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara. Kreditna podrška u vidu kredita radi izmirenja obaveza prema proizvođačima maline i višnje roda 2022. godine ostvaruje se kroz subvencionisanje dela kamate na kredit u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije. Referentna kamatna stopa NBS trenutno iznosi 6,5 odsto.

Španija značajno smanjuje površine pod malinama, kriza i u Srbiji

Uslovi za odobravanje kredita predviđaju da je maksimalni iznos kredita dobijen kao zbir proizvoda količine maline na zalihama za rod 2022. godine na dan podnošenja zahteva za kredit i cene u iznosu od 300 dinara po kilogramu, za maksimalno do 100 tona maline.

U vezi sa rodom višnje, iznos kredita računa sa za cenu od 60 dinara po kilogramu za maksimalno do 250 tona višnje na zalihama.


Tagovi

Hladnjačari Malinari Skladištenje višnje Skladištenje maline Kreditna podrška Kreditne subvencije Berba maline 2022.


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612