Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 06.01.2024. 15:00

Španija značajno smanjuje površine pod malinama, kriza i u Srbiji

Koji su razlozi smanjenja površina pod malinama?

Foto: Depositphotos/rrvachov@gmail.com
  • 235
  • 34
  • 0

Površine pod malinama se smanjuju. Analitičari EastFruiita ukazuju na nagli pad proizvodnje ovog voća u Španiji.

Prema podacima udruženja "Freshuelva" iz glavne španske pokrajine koja se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, površine pod malinom za berbu nove sezone mogle bi pasti za 21,5 odsto, što je najdramatičnije smanjenje od svih bobičastih kultura.

Glavni krivci

Na plantaže malina najveći uticaj je imala oluja Bernard, ali postoje i drugi krivci. Cene su u poslednje dve sezone bile neverovatno niske, što bi takođe moglo negativno uticati na želju poljoprivrednika da ih uzgajaju.

Španija je najveći svetski izvoznik ovog voća i od čega godišnje zaradi pola milijarde američkih dolara. Zahvaljujući klimi ona svoj rod plasira u proleće, mnogo pre ostalih članica Evropske unije na veliko zajedničko tržište, ali i na jesen. Obim izvoza svežih malina i kupina iz Španije dostiže impresivnih 70 hiljada tona. Poslednjih godina je po obimu izvoza pretekao Meksiko, ali je i dalje svetski lider po vrednosti.

Manje površine u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Po proizvodnji maline Srbija je na trećem mestu u svetu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu od januara do kraja oktobra 2023. godine izvoz je iznosio 845 t sveže maline u vrednosti oko 17 miliona evra. Najviše je izvezeno smrznute maline. Do kraja oktobra količina koja je otišla u izvoz je iznosila 57.612 t, a ostvarena je novčana vrednost nešto više od 237 miliona evra.

Nemačka, Belgija, Holandija i SAD su najveći kupci. Pod ovom vrstom bilo je 26.360 ha koji su registrovani, ali se površine smanjuju, kao i broj uzgajivača.

Malinarstvo je u krizi u Bosni i Hercegovini, najviše zbog niske otkupne cene. Proizvođači odustaju od ove proizvodnje i krče malinjake.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvodnja malina Površine pod malinama Otkupna cena malina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.