Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 02.06.2023. 16:30

Posle padavina, malina se susreće sa problemima: Kako je zaštititi?

U trenutnim uslovima sa čestim padavinama, visokim vrednostima relativne vlažnosti vazduha kao i temperaturama između 15 i 25 stepeni Celzijusa, postoji rizik od zaraza prouzrokovačima sive truleži ploda i ljubičaste pegavosti izdanaka.

Foto: PIS Vojvodina
  • 180
  • 54
  • 0

Maline se na nižim nadmorskim visinama nalaze u fazi razvoja ploda, a na višim u fazi cvetanja, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. U trenutnim uslovima sa čestim padavinama, visokim vrednostima relativne vlažnosti vazduha kao i temperaturama između 15 i 25 stepeni Celzijusa, postoji rizik od zaraza prouzrokovačima sive truleži ploda i ljubičaste pegavosti izdanaka.

Podsetimo, malina je na infekciju sive truleži najosetljivija u fazama cvetanja i sazrevanja plodova. Pri kraju cvetanja patogen se nalazi na uveloj cvetnoj kapici, tako da zaraze ostaju prikrivene sve do početka sazrevanja plodova. Ukoliko su tokom berbe pogodni vremenski uslovi za razvoj bolesti, gubitak prinosa može biti veliki, a kvalitet plodova je znatno pogoršan. Ako se plodovi maline prodaju u svežem stanju, siva trulež je najznačajniji ograničavajući činilac prodaje.

Čim vremenski uslovi dozvole, preporuka je primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije:

  • fluopiram+trifloksistrobin 0,6 - 0,8 l/ ha;
  • boskalid+piraklostrobin, u količini 1,5 - 1,8 kg/ha; 
  • ciprodinil +tebukonazol 1,2 - 2 l/ha;
  • ciprodinil+fludioksonil 0,08 odsto.

Fungicidi nisu registrovani za ljubičastu pegavost izdanaka i pupoljaka maline, tako da je preporuka njihova primena samo u zasadima gde nema simptoma pegavosti.

Uočen je i korebus

Na području rada RC Užice, zasadi maline se nalaze u fazi razvoja od puno cvetanje, sekundarni i tercijarni cvetovi otvoreni, prve krunice opale do razvoj ploda, plodnica izbočena iz cvetne lože u obliku zavoja.

Vizuelnim pregledom zasada maline, na lokalitetu Sevojno, uočen je imago malininog korebusa (Corebus rubi). On ima jednu generaciju godišnje, a odrasla larva prezimljava u izdancima ili korenovom vratu. U proleće se pomera višlje kroz stabljiku, gde se učauri. Ovakvi izdanci se poznaju po nepravilnim proširenjima, kod njih vegetacija kasni i lako su lomljivi.

Ova štetočina pored maline, napada kupinu i ružu

Imago se javlja u maju, i kasnije tokom cvetanja i formiranja plodova, obično do sredine juna. On se hrani mladim lišćem ne nanoseći veću štetu. Nakon kopulacije ženke polažu jaja pri osnovi izbojka. Larve se pile posle dve do tri nedelje i odmah se ubušuju u lastar. Kreću se ka osnovi, najčešće praveći spiralne hodnike, čime presecaju sprovodne sudove i tako nanose najveće štete biljci domaćinu.

Suzbijanje je otežano

Hemijska zaštita je moguća samo pre nego što dođe do ubušivanja larve u mlad izdanak, što je često otežano obzirom da se imago javlja u periodu cvetanja i plodonošenja. Ova štetočina pored maline, napada kupinu i ružu.

U cilju suzbijanja navedene štetočine najbolji rezultati postižu se primenom mera koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje zaraženih izbojaka i uklanjanje divljih kupina i ruža u okolini zasada.


Tagovi

Zasadi maline Siva trulež ploda Ljubičasta pegavost Gubitak prinosa Fungicidi Malinin korebus


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva