Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Botritis
  • 20.10.2021. 10:00

Simptomi sive truleži na plodovima maline - koje su mere kontrole?

Ukoliko su tokom berbe pogodni vremenski uslovi za razvoj bolesti, gubitak prinosa može biti veliki, a kvalitet plodova je znatno pogoršan.

Foto: Depositphotos/miromiro (ilustracija)
  • 507
  • 51
  • 0

Na području delovanja RC Loznica, u zasadima remotantnih (dvorodnih) sorti, malina se nalazi u fazi druge berbe - još više plodova je obojeno (BBCH 89), piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom zasada dvorodnih sorti polka, polana, heritidž i himbo top, na različitim lokalitetima, uočeno je prisustvo simptoma sive truleži plodova (Botrytis cinerea).

Ograničavajući činilac prodaje

Pojavi bolesti pogoduje vreme sa obilnim padavinama i visokom vlažnošću vazduha. Malina je na infekciju ovim patogenom najosetljivija u fazama cvetanja i sazrevanja plodova. Pri kraju cvetanja patogen se nalazi na uveloj cvetnoj kapici, tako da zaraze ostaju prikrivene sve do početka sazrevanja plodova. Ukoliko su tokom berbe pogodni vremenski uslovi za razvoj bolesti, gubitak prinosa može biti veliki, a kvalitet plodova je znatno pogoršan. Ako se plodovi maline prodaju u svežem stanju, siva trulež je najznačajniji ograničavajući činilac prodaje.

Manje roda maline ove godine - proizvođači traže više cene

Kako smo ranije pisali, simptomi sive truleži mogu se uočiti tek kada počne zrenje i tada se tek opažaju sive ili crne prevlake na plodovima. Patogen se uglavnom zadržava u biljnim ostacima na zemljištu kao i na delovima biljke koji su odumrli i to su povoljni uslovi za nastanak spora koje se vetrom lako prenose. 

Kada počne zrenje i tada se tek opažaju sive ili crne prevlake (foto: PIS Srbija)

Sa ciljem kontrole navedenog patogena preporučuju se sledeće mere:

  • obezbeđivanje dobre cirkulacije vazduha između izdanaka;
  • redovno branje zrelih plodova;
  • pažljivo rukovanje obranim plodovima sa ciljem izbegavanja njihovog mehaničkog oštećenja.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Botritis Siva trulež maline Siva prevlaka Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...