Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje potkornjaka
  • 31.03.2019. 08:30

Potkornjak - koje su mere zaštite i kada imaju svrhu

U proleće, pre kretanja vegetacije, a najkasnije do prve pojave vaši, preporučuje se postaviti mirisne lovne mamce.

Foto: Flickr/Nikolai Vladimirov
  • 6.074
  • 34
  • 0

Potkornjaci (Scolitidae) tipične su štetočine stabala jer provode život ispod kore ili u samom drvetu. To su bube dimenzija 1 - 8 mm, valjkastog, okruglastog ili jajolikog tela, crne ili smeđe boje. Larve su bele sa tamnom glavom i nemaju noge.

Osim što su česte štetočine šuma, napadaju i ukrasno drveće, voćnjake i vinograde. Rupice na stablu ili granama voćaka ukazuju na prisutnost potkornjaka koji se još naziva i drvenar.

Kako prirodnim putem suzbiti štetočine voća?

Uslovi koji prethode masovnoj pojavi ovih štetočina uglavnom su klimatski, ali značajno je i opšte i zdravstveno stanje zasada. Najčešće napadaju oslabljena i oštećena stabla od suše, mraza ili grada. Pri jačoj brojnosti, potkornjaci mogu napasti i mlađa stabla, posebno ukoliko se plantažni zasadi nalaze u blizini šuma

Najznačajnije dve vrste potkornjaka na našem području su mali voćni potkornjak (Scolytus rugulosus) i voćni sipac (Xyleborus dispar).

Biologija potkornjaka

Prva generacija potkornjaka javlja se rano u proleće. Let traje dosta dugo. Nakon parenja ženke traže odgovarajuće stablo u koje buše rupu i u njoj se nastanjaju. Bušotine se nalaze u zoni pupoljaka ili negde drugo u stablu ili granama. Buše hodnik dugačak nekoliko centimetara. Od tog hodnika odvajaju se ogranci prema gore ili dole, paralelno sa osovinom stabla ili grane. Ženke odlažu u proseku 50ak jaja.

Prva generacija potkornjaka, javlja se u ovo vreme (Foto: Zvezdana Gligorijević)

Po načinu ishrane, potkornjaci se dele na drvaše i gljivaše. Larve drvaša hrane se sokom iz stabla, a larve gljivaša kao što je vrsta voćni sipac (Xyleborus dispar), gljivicama roda Ambrosia. Napadnuto mlado stablo ili sadnica menja boju kore, listovi postaju manji, latice cveta su bez boje, a ubrzo usledi sušenje izdanaka i čitave biljke. Larve koje se hrane gljivicama ne buše dalje hodnike. U jesen larve se učaure pa prezime odrasli insekti.

Mere zaštite

Ukoliko se odstrane polusuve grane i oslabljena stabala u voćnjaku, smanjuje se mogućnost naseljavanja potkornjaka. Već napadnuta stabla treba rano u proleće, pre nego što izađu odrasli insekti, uklanjati iz zasada i spaliti, s obzirom da štetočina prezimljava u njima.

Najznačajnije bolesti i štetočine biljaka

U proleće, pre kretanja vegetacije, a najkasnije do prve pojave vaši, preporučuje se postaviti mirisne lovne mamce. Mamci se sastoje od vizualnih atraktanta u obliku crvenih lepljivih ploča u kombinaciji sa posudama koje su napunjene sa 94 % etil alkoholom, razređenim sa vodom u odnosu 1:1, koje privlače odraslog insekta. Plastične flaše potrebno je pričvrstiti blizu stabla u visini očiju i pri vrhu treba izbušiti rupice.

Dovoljno je postaviti jednu crvenu lepljivu ploču i posudu sa alkoholom na jedan hektar za praćenje prisutnosti ovih štetočina. Ukoliko se utvrdi prisutnost potkornjaka u voćnjaku, broj mamaca trebao bi se povećati na 8 -10 po hektaru kako bi se uticalo na smanjenje populacije ženki. Mogu se napraviti mamci u domaćoj varijanti. 

Hemijsko suzbijanje otežano kada se već pojave

Zbog neredovnog praćenja leta štetočina, insekticidi se primenjuju prekasno kada se potkornjak već ubuši u drvo pa je hemijsko suzbijanje ovih štetočina veoma otežano i obično daje slabe rezultate.

Suzbijanje potkornjaka moguće je i ubrizgavanjem insekticida, pojačane koncentracije, u bušotine na stablima. Ova je mera moguća u manjim zasadima uz okućnice ili vikendice, odnosno na pojedinačnim stablima.

Nekad je hemijsko tretiranje jedino rešenje (Foto: Zvezdana Gligorijević)

Ukoliko se prekasno utvrdi napad, posebno u mladim voćnjacima, ponekad ne preostaje ništa drugo nego izvaditi pojedina jako oštećena stabla.

Na malim površinama krečenje stabala može imati važnu ulogu u smanjenju brojnosti. Okrečena stabla manje se zagrevaju tokom zime i na taj način smanjuje se opasnost od izmrzavanja i naseljavanja potkornjaka.

Beli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusenica da uništi stablo

Prirodni neprijatelji potkornjaka su razne grupe insekata: neki kornjaši, neke vrste osa najeznica, ali i parazitske ili predatorske muve kao i pojedine grabežljive grinje, a od ptica to su zebe, detlići i pastirice pa je potrebno podsticati njihovu brojnost.

Autor: dipl. ing, Marija Prnjak


Tagovi

Suzbijanje potkornjaka Drvenar Mere zaštite Mamac Hemijsko suzbijanje Krečenje stabala Prirodni neprijatelji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer