Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 25.11.2018. 11:00

Beli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusenica da uništi stablo

Reč je o polifagnoj štetočini koja u kontinentalnim krajevima najčešće napada jabuke, kruške i dunje. U slučaju da se ne kontroliše zdravstveno stanje stabala, naročito u gustoj sadnji, može doći do velikih šteta u voćnjacima.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.306
  • 98
  • 0

Zeuzera pyrina ili beli drvotočac jedna je od važnijih štetočina u voćarstvu. Šteta koju prouzrokuje veća je u mladim zasadima sa gušćom sadnjom, naročito na M9 podlozi jabuke, odnosno, dunji kod krušaka. Jedna gusenica dovoljna je da uništi stablo dok se starija stabla lakše bore sa ovom štetočinom. Razlog tome verovatno su sokovi koji mogu da uguše gusenicu, nešto slično kao kod potkornjaka. Ako je sušna godina, šteta može da bude veća, jer takvo vreme pogoduje drvotočcu. Leptir je bele boje, ali se teže primećuje, jer leti noću. Pojavljuje se od kraja maja do polovine septembra, kada ženka polaže jaja na grane ili u osnovu pupoljaka.

Odrezati i ukloniti napadnute grane

Štetu pričinjava gusenica koja se pojavljuje u oktobru. Na površini stabla prvo se primeti žućkasti izmet. Gusenica je ispod kore, u hodniku koji je ubušila i u kojem prezimljava. Ako su deblo ili grana tanji, dolazi do sušenja grane na mestima iznad ubušenja, jer gusenica grize srž prema gore. Žućkaste je boje, sa crnom glavom i pegama zbog čega drvotočca zovu i "leopard leptir". Hodnici su smeđe boje i u njima se nalazi izmet gusenice pomešan sa srži drveta.

Gusenica grize srž prema gore

Suzbijanje drvotočca vrši se tokom leta leptira ili u momentu izlaska gusenica iz jaja i njihovog ubušivanja u koru. Zaražene grane se režu i spaljuju, jer su izvor napada na ostala stabla. Isto tako spaljuju se i osušena stabla, koja su takođe žarište za napad na zdrava stabla.

Za hemijske mere borbe ključna je prevencija

Na brojnost leptira može da se utiče primenom insekticida koji se koriste protiv smotavca jabuke i ostalih štetočina, ali je problem duži period polaganja jaja, zbog čega je potrebno stalno praćenje stabala i njihovog zdravstvenog stanja. Ako se insekticidi primene u momentu izlaska gusenica ili kada su plitko, ispod kore, moguća je dobra zaštita sa insekticidima na bazi hlorpirifosa.

U slučaju dubljeg ubušivanja gusenice u srž stabla, odnosno, kada se već napravi hodnik, najbolje je da se proširi ulazna rupa, gde izlazi izmet, i da se injektiraju insekticidi koji uništavaju štetočinu. Otvor je potrebno zatvoriti voskom. Ako proizvođač ne želi da ubrizga insekticid, može da se koristi vata natopljena u benzin ili hloroform, koja se takođe zatvori voskom.


Foto prilog


Tagovi

Zeuzera pyrina Beli drvotočac Gusenica Gušća sadnja Zaštita voćaka Leopard leptir Hlorpirifos


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!