Jesenas je uskladištio oko 25 tona jabuka sorte jonagold, ajdared, crveni i zlatni delišes, greni smit, merloze, za prodaju mu je ostalo još oko šest tona.
U hladnjači i pomoćnim prostorijama proizvođač Srećko Marković iz vranjanskog naselja Sobina jesenas je uskladištio oko 25 tona jabuka sorte jonagold, ajdared, crveni i zlatni delišes, greni smit, merloze... U berbi je angažovao i nekoliko radnika kako bi sa grana ubrao i poslednju jabuku. Prodavao ih je tokom jeseni i zime tako da mu je pred Božić na lageru preostalo oko sedam tona. Zato je odlučio da pred ovaj praznik smanji njihovu cenu kako bi ih što više prodao.
Pred Božić, ispred njegove tezge sa jabukama na Bujkovskoj pijaci u Vranju tokom čitavog dana je bilo kupaca. Svi oni su se trudili da izaberu najlepše između više od sedam vrsta koliko im je ove godine ponudio na prodaju. Neki od njih su došli i na njegovu kućnu adresu da izaberu sebi jabuke za ovaj praznik.
"Kilogram naših jabuka mogao je da se kupi po ceni od 50 do 80 dinara. Najviše se prodavao ajdred i zlatni delišes, a mnogo manje stambolka i greni smit. Stambolka ima tvrdu koru i pege tako da je kupci zbog ovih karakteristika slabo kupuju", priča Srećko i naglašava da mu je za prodaju preostalo sada još oko šest tona, tako da se nada da će do proleća prodati i ove količine.
Veoma je zadovoljan rodom. Po pravilu, najveći prinos dobio je od mlađeg zasada u kome ima oko 500 stabala. Kaže da su odličan rod dale i jabuke crveni i zlatni delišes koje je njegov otac pre skoro pet decenija kalemio sa čuvenim kalemarom Svetom iz obližnjeg sela Dubnica na divljoj podlozi.
"I sam sam iznenađen koliko traju ove jabuke. Za razliku od njih mnoge koje smo zasadili posle njih su se već osušile:"
Kada je uzgoj ovog voća u pitanju ovaj sobinski voćar ništa ne prepušta slučaju. Da bi stablima obezbedio dovoljno vode tokom letnjih meseci on je na svom imanju izbušio dve bušotine na dubini od 52 i 76 metara. Zalivanje počinje kada voćke naprave plod veličine oraha i ne prestaje gotovo sve do berbe.
"Kada krenemo sa zalivanjem sistem kap po kap radi punih 12 sati dnevno", kaže ovaj voćar.
Proizvođači jabuke: Rod negde manji i za 30 odsto, zarade nema
Svoj voćnjak redovno obrađuje kultivatorom između redova, a po potrebi i kosi. Posebnu pažnju obraća na rezidbu i zaštitu voćki tokom vegetacije od biljnih bolesti i štetočina. U rezidbi mu pomažu sinovi sa kojima je proteklih godina usavršio svoj način rezidbe, a koji mu omogućava odličan prinos.
"Osim pravilnog rasporeda rodnih grančica bitno je da se krošnja drveta lepo očisti od suvišnih kako bi plodovi tokom razvoja imali dovoljno svetlosti", ističe naš sagovornik naglašavajući da je zdrav plod njegov prioritet.
Zbog toga, kada hoće svojim kupcima da pokaže kakav proizvod ima on često pred njima zagrize neku od jabuka koje je doneo na prodaju.
Tagovi
Autorka