Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 29.04.2018. 13:00

Prolećna zaštita voća je obavezna nega

Obavezna prolećna nega voćaka podrazumeva njihovu zaštitu od bolesti. Izbor preparat je bitna stavka, prvenstveno jer se mora voditi računa i o zaštiti pčela.

Foto: Bigstock / jovanmandic
  • 16.103
  • 161
  • 1

Topli aprilski dani rascvetali su voće, a posle zimskog prskanja, voće je potrebno i sada preventivno zaštititi. Ovo se naročito odnosi na koštičavo voće, koje je u ovoj fazi najosetljivije. Ukoliko gajite trešnje, višnje, šljive, breskve, kajsije i drenjine, veoma je važno da svoje voće zaštitite na vreme. Prolećnim prskanjem, koje je i najjeftinije u voćarstvu, na jednostavan način može da se reši problem.

"Najveću opasnost za koštičavo voće predstavljaju gljiva Erwinia i Monilia laxa, koje napadaju voće u fazi cvetanja. Ove gljive, ne samo da uništavaju cvet, već kasnije kroz cvet prelaze na grane, i mogu da izazovu sušenje, pa je zbog toga neophodna zaštita svog koštičavog voća od ove bolesti. Najveća opasnost je od faze belih balona, pa do faze precvetavanja , a većina koštičavog voća se trenutno nalazi u jednoj od tih faza", ističe Jovanka Adamović, dipl.inženjer zaštite bilja.

Tri prskanja za bolju fazu rasta voćke

Vrsta gljive Monilia predstavlja najveći problem kada je u pitanju koštičavo voće, pogotovo za sorte oblačinske višnje šljive stenlejke. Ova gljiva napada otvoreni cvet, kroz tučak i stubić na cvetu, te takvi cvetovi dobijaju mrko-sivu boju, suše se, opadaju, a ukoliko ima dovoljno vlage veoma često se i zalepe za rodnu grančicu. Kako bi se napad ove gljive sprečio, neophodno je izvesti sve tri faze prskanja.

"Preporučuje se tri prskanja. Prvo bi bilo u belim balonima, drugo u punom cvetu, a treće u fazi precvetavanja, odnosno kada 70% latica otpadne. Potrebno je uraditi najmanje dva prskanja, u zavisnosti od vremenskih uslova. Ukoliko u periodu cvetanja bude vlage ili kiše, onda je poželjno uraditi sva tri prskanja", kaže Adamovićeva.

Trulež plodova koštičavog voća

Preparati na bazi bora za bolje zametanje plodova

Preparati za primenu su različiti i zavise od toga kolika se količina vode koristi, kao i prema površini voćnjaka koji se prska. Tako se, recimo, upotreba preparata na bazi bora preporučuje za zaštitu i prihranu biljaka preko lista. Bor (B) se primenjuje u količini od 1-5 l/ha, pre i u toku cvetanja, 1-3 puta godišnje. Primena bora zalivanjem preko zemljišta (fertirigacijom) je u količini od 5 l/ha i preko lista (folijarno) u količini od 1-3 l/ha, 2-3 puta godišnje.

"Izbor preparat je bitna stavka, prvenstveno jer se mora voditi računa i o zaštiti pčela, koje su neophodne za oprašivanje. Poželjno je dodati i preparate koji vrše prihranu preko lista na bazi bora, jer bor pomaže, kako bolju oplodnju, tako i bolje zametanje plodova", zaključuje naš sagovornik.

Voćari koji se pridržavaju navedenih uputstava mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose voća u svojim zasadima, naravno, uz ostale mere zaštite i nege u toku prolećnih dana.


Tagovi

Jovanka Adamović Erwinia Monilia laxa Koštičavo voće Prskanje voća Oblačinska višnja Stenlej Prolećno prskanje voća


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.