Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 16.04.2018. 08:00

Trulež plodova koštičavog voća

Sa ekonomske tačke gledišta, trulež plodova (Monilinia spp.) je jedno od najrazornijih oboljenja breskve, ali i ostalih koštičavih voćnih vrsta.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 2.619
  • 201
  • 0

Sa ekonomske tačke gledišta, trulež plodova (Monilinia spp.) je jedno od najrazornijih oboljenja breskve, ali i ostalih koštičavih voćnih vrsta. Pod povoljnim uslovima, ovo oboljenje može dostići epidemijske razmere i za veoma kratko vreme dovesti i do potpunog gubitka prinosa. 

Moniliozu izaziva više faktora

Trulež ploda se naglo širi posebno u periodima dugotrajnih kiša, a naročito ako su te kiše došle nakon dužeg perioda lepog i sunčanog vremena. U tom slučaju dolazi do pojave sitnih pukotina na plodu, koje su nevidljive golim okom. Te pukotine su ulazna mesta za infekciju gljivom. Takođe, sve bolesti i štetočine koje oštećuju plodove, doprinose jačem širenju monilioze, kao i grad. Nastale rane i pukotine su takođe ulazna mesta za širenje bolesti, naročito posle kiše. 


Tokom vegetacije, u zasadu breskve i nektarina, potrebno je na vreme obaviti proređivanje plodova kako bi se smanjila dodirna površina između plodova, a time i njihovo oštećenje. Neophodno je, takođe, suzbijati štetne insekte koji oštećuju plodove i na taj način smanjiti mehaničke povrede. Trebalo bi voditi računa i o poznatim razlikama u osetljivosti pojedinih sorata tako da broj tretiranja i izbor fungicida treba prilagoditi osetljivosti sorte. 

U paleti fungicida Galenika Fitofarmacije postoji nekoliko fungicida koji imaju svoje mesto u programu zaštite od prouzrokovača truleži plodova imajući u vidu njihovu biološku efikasnost. 

Preventivna upotreba preparata

Preventivni fungicid METOD 480 SC (u koncentraciji 0,3%) može biti dobar izbor u slučajevima gde nema mnogo inokuluma i kada je opasnost od zaraze relativno mala. Preparati iz ove grupe se moraju primeniti pre očekivanih padavina. Fungicid AKORD (u koncentraciji 0,075%) je veoma efikasan u suzbijanju truleži plodova. Tokom sazrevanja plodova, do 7 dana pred berbu, može se koristiti i DIONAL 500 SC (u koncentraciji 0,15%).  

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!
Za više informacija o preparatima, njihovoj primeni i delovanju možete se obratiti stručnom timu Galenika Fitofarmacija A.D na jedan od dole navedenih kontakata!


Tagovi

Trulež polda Voće Monilioza Galenika Fitofarmacija Zaštita Fungicid


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta