Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće Srbije
  • 12.05.2023. 10:30

Promenljivo vreme i tržište: Šta je prekretnica u srpskom voćarstvu?

Trenutna situacija i problemi sa kojima se suočavamo predstavljaju prekretnicu koja će dovesti do pregrupisavanja i prepozicioniranja proizvodnje i proizvođača i to će trajati ne samo ove godine, kaže dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak.

Foto: Depositphotos/olechowski
  • 168
  • 22
  • 0

Promenljivi vremenski uslovi tokom aprila i maja ne pogoduju većini voćnih vrsta u našoj zemlji. Period za nama je ostavio traga u proizvodnji kajsije, šljive, jagode, jabuke i drugih koje se gaje na području cele Srbije.

Mraz je kod kajsije uticao na izmrzavanje cvetova i tek zametnutih plodova, a kod šljive se uviđa problem nemogućnosti oprašivanja i oplodnje zbog slabije posećenosti cvetova insektima pa se već sada primećuje intenzivnije opadanja plodova.

"Opadanje plodova kod šljive, ali i drugog voća poput trešnje i višnje će se intenzivirati u narednom periodu i to nam je opomena da veću pažnju posvetimo očuvanju pčela i drugih insekta prenosioca polena", rekao je dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak u intervjuu za Ča glas ustupljen Agroklubu.

Problematika maline

Rusko tržište je čini se, sve dalje za proizvođače jabuke. Slična situacija je i za jagodare, čiji plodovi ove godine kasne zbog uticaja kolebljivog vremena, a tradicionalno, najveću pažnju javnosti privlače informacije o predstojećoj lošijoj ceni u otkupu maline, voćne vrste od koje u našoj zemlji, direktno ili indirektno živi više od pola miliona ljudi, navodi dalje.

Šta će biti sa malinom? (foto: Z. Gligorijević)

"Sve u svemu, sadašnje stanje je odraz višegodišnjeg lošeg postupanja i svojevrsnog amaterskog pristupa u poslu koje ne priliči zemlji koja je godinama bila u svetskom vrhu proizvođača najkvalitetnije maline u svetu."

Racionalizovanje troškova

Voćarstvo naše zemlje je dugo godina imalo uzlazni trend, a Srbija je ostvarivala veliki devizni priliv. Dobro je poznato da samo od maline godišnje prihodujemo preko 250 miliona evra.

"Rast izvoza smo imali i kod jabuke, jagode, kupine, borovnice i drugih voćaka, a neto devizni efekat od izvoza voća je preko 90 odsto što nije slučaj sa drugim proizvodnjama koje se ostvaruju kod nas. Trenutna situacija i problemi sa kojima se suočavamo predstavljaju prekretnicu koja će dovesti do pregrupisavanja i prepozicioniranja proizvodnje i proizvođača i to će trajati ne samo ove godine", kaže Leposavić i dodaje da je zbog toga preporuka da proizvođači racionalizuju troškove, što je veliki broj voćara već i uradio pa su poslove rezidbe uglavnom obavili bez, ili uz minimalno angažovanje kvalifikovanih rezača van domaćinstva.

Rusko tržište sve dalje za naše jabuke (foto: S. Dovečer)

"Prihranu zasada obavljati samo uz urađene analize mehaničkog i hemijskog sastava zemljišta u voćnjacima, jer je veoma česta situacija da šablonskim đubrenjem nepotrebno unosimo mineralne elemente kojih ima u ogromnom u višku u supstratu i da tako pogoršavamo stanje njihove dostupnosti uz nepotrbne ekonomske troškove."

Takođe, zaštitu zasada obavljati po integralnom principu, poznavajući biologiju parazita i štetočina i prateći uslove za njihov razvoj, a ne po šablonu i po principima sprovođenja apsolutne zaštite jer ona kao takva nije moguća, a iziskuje veliko angažovanje ljudskih i materijalnih resursa.

"Svakako je jedna od mera za popravku trenutne situacije u našem voćarstvu i veća kontrola i povećanje subvencija od strane resornog ministarstva", zaključuje Leposavić.


Tagovi

Voćarstvo Srbije Aleksandar Leposavić Proizvodnja maline Proizvodnja jabuke Vremenski uslovi Tržište Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta