Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 09.05.2023. 16:30

Koja će biti cena ovogodišnje maline?

Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po ceni od pet do 5,2 evra.

Foto: Depositphotos/rrvachov@gmail.com
  • 644
  • 72
  • 0

Berba malina u ariljskom kraju počinje za oko mesec dana i sve se češće postavlja pitanje, nakon, za malinare odlične 2022. godine, kakvu će cenu ove godine ponuditi hladnjačari, prenosi Tanjug.

I sami hladnjačari tvrde da imaju problema sa naplatom svojih potraživanja, a uz to navode i dodatne troškove koje izaziva stanje na evorpskom tržištu.

"Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po ceni od pet do 5,2 evra. Međutim, problem je što i ti strani kupci slabije povlače robu iz hladnjača, što znači da i njima teško ide prodaja. To otežava poslovanje samih hladnjača", kaže jedan od hladnjačara za Tanjug i dodaje da je uz to i struja poskupela pa je i to dodatni trošak što, "naravno, ne zanima strane kupce koji uglavnom i taktiziraju, povlače malinu iz drugih država i gledaju svoju računicu, što je i normalno u ovom poslu".

Za sada se spominje cena od 300 dinara, mada je rano za licitiranje, kažu. Očekuje se da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun ili otvoren, sa mogućnošću dobijanja više cene.

Rđa napala malinu, a sa kišom dolaze i druge bolesti - kako ih suzbiti?

Zasadi pod malinom se s godinama smanjuju u Srbiji, a neulaganje u agrotehniku obara kvalitet ploda. Takođe, zbog promenljivog vremena, "crveno zlato" podložno je napadu štetočina i bolestima.


Tagovi

Cena maline Hladnjačari Izvoz maline Zamrznuta malina Bolesti u malinjaku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer