Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 09.05.2023. 09:00

Rđa napala malinu, a sa kišom dolaze i druge bolesti - kako ih suzbiti?

Na stablu se rđa javlja neposredno iznad zemlje u osnovi letorasta u vidu narandžastih pustula.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.307
  • 95
  • 0

Na području delovanja RC Novi Pazar, na lokalitetima Vojničke livade i Ivanča, vizuelnim pregledom zasada maline, uočeno je prisustvo simptoma rđe maline na listu (Phragmidium rubi-idae), u mladim zasadima maline, u niskom intenzitetu napada, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Rđa maline prezimljava u obliku teleutospora ili micelije u rak ranama na letorastima. Za razliku od nekih drugih prouzrokovača rđa, rđa maline nema prelaznu biljku hraniteljku, nego se ceo ciklus razvića odvija na malini. Intenzivnijoj pojavi ovog patogena pogoduje vlažno i prohladno vreme.

Listovi se suše i opadaju

Patogen se razvija na svim nadzemnim zeljastim delovima maline. Simptomi se ispoljavaju u toku vegetacije u vidu pojedinačnih žuto narandžastih pega, a sa naličja lista pege su smeđe boje. Zaraženi listovi se tokom avgusta i septembra, suše i opadaju. Na stablu se rđa javlja neposredno iznad zemlje u osnovi letorasta u vidu narandžastih pustula. Na obolelom tkivu nastaju rak rane, što izaziva sušenje letorasta.

Zaraženi listovi se suše i opadaju

U cilju suzbijanja ovog patogena najznačajnije su preventivne mere koje podrazumevaju gajenje otpornih sorti maline, kao i uklanjanje zaraženih izdanaka, sakupljanje i spaljivanje opalog lišća u cilju smanjivanja infektivnog potencijala.

S obzirom da su u pitanju mladi zasadi, sa ciljem očuvanja dobre kondicije zasada i mladih listova, može se preporučiti i primena registrovanih fungicida na bazi a.m. tebukonazol, u količini 0,8 l/ha.

Sa kišom dolazi i ljubičasta pegavost

Kišni uslovi povećavaju rizik od infekcije prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata).

Simptomi i lečenje ljubičaste pegavosti izdanka maline

Proizvođačima se, u cilju zaštite maline od navedenog patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije:

  • azoksistrobin - u koncentraciji 0,075 odsto ili
  • tebukonazol - u količini 0,75 kg/ha.

Malinina buba, cvetojed i lisne vaši

Ukoliko se regitruje prisustvo malinine bube (Byturus tomentosus), malininog cvetojeda (Anthonomus rubi) ili lisnih vaši (Aphididae) preporučuje se primena nekog od insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin 0,2 do 0,3 l//ha.

Eriofidne grinje

Takođe, ukoliko se registruju simptomi napada eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis), u vidu šarenila listova, preporučuje se primena nekog od akaricida na bazi aktivne materije:

  • abamektin, u koncentraciji 0,15-0,2 odsto ili
  • bifenazat, u količini 0,2 - 0,375 l/ha.
Eriofidna grinja je poslednjih godina sve veći problem

Podsetimo, eriofidna grinja lista maline je, prema rečima Dejana Mujakića, u poslednjih nekoliko godina sve veći problem u proizvodnji. Ova štetočina pripada grupi eriofidnih grinja, telo im je crvolikog oblika i veoma sitnih dimenzija. Dužina tela odraslih jedinki se kreće od 115 do 130 mikrona. Odrasle ženke prezimljavaju u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića.

U ovom periodu je zaštita maline najvažnija. Kasnije, tokom cvetanja nije dozvoljena primena insekticida, niti akaricida. Prilikom uporeba pesticida treba sprovesti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača i pridržavati se uputstva za upotrebu.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zasadi maline Rđa maline Phragmidium rubi-idae Sušenje letorasta Mere suzbijanja Ljubičasta pegavost Didymella applanata Malinina buba Byturus tomentosus Malinin cvetojed Anthonomus rubi Eriofidne grinje Phylocoptes gracillis


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva