Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni insekt
  • 03.04.2023. 07:30

Rutava buba počela da pravi štetu - kako je suzbiti?

Hrani se na cvetovima voćaka, povrća, ukrasnog bilja, mahunarkama, žitaricama. Teško se suzbija.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 1.692
  • 81
  • 0

Rutava ili dlakava buba, ružičar, Tropinota hirta, je opasna štetočina voćaka. Prvenstveno napada cvetove, cvetne pupoljke, mlade listove i izdanke. Najveće štete nastaju na cvetovima jabučastih vrsta, kao što je dunja, jabuka i kruška. Međutim, napada i jagodu, koštičave voćne vrste, vinovu lozu, mahunarke, ukrasno bilje, uljanu repicu, povrće, žitarice, a posebno raž.

Ona voli i korovske cvetajuće vrste, a najčešće je možemo videti na cvetovima maslačka.

Za tri dana unište cvetove krošnje

Ima jednu generaciju u toku godine. Odrasle jedinke su dužine od 10 do 12 milimetara. Veličina i obojenost ih čine uočljivim na cvetovima. Kada je dodirnemo ispustiće neprijatan miris. Telo je crne boje i obraslo dlačicama. Eliptično jaje je bele boje i veličine dva milimetra. Larva je bela do sivo-bela, duga 15 milimetara. 

Najviše se javljaju u najtoplijem delu sunčanog dana (Foto: Bojan Kecman)

Odrasli insekt prezimljava u zemljištu odakle izlazi u periodu marta i aprila. Tada se intenzivno hrane i prve štetu. Minimalna temperatura za let je 15 stepeni Celzijusa. Najviše se javljaju u najtoplijem delu sunčanog dana, kada insekti aktivno lete, posećuju krošnje procvetalog voća i hrane se.

Kod jakog napada mogu za tri dana u potpunosti da unište cvetove u krošnji jabuke. Tokom noći se krije u zemljištu, ispod kamenja. Jedna ženka može da položi do 30 jaja u zemljište i aktivna je sve do kraja jula. Larve se hrane trulom organskom materijom oko dva meseca, pa se preporučuje uklanjati je iz voćnjaka. Do masovnih pojava dolazi u godinama s visokim temperaturama i nedostatkom padavina. Tokom hladnijih i kišovitih dana, insekt je neaktivan, krije se u zemljištu i na skrovitim mestima.

Suzbijanje štetočine

Prag ekonomske štetnosti kreće se od tri do pet insekata na 100 cvetova ili pet odsto oštećenih cvetova. Ako imate mali broj stabala ili manju površinu cvetajućih biljaka možete ih ručno sakupljati u jutarnjim satima stresanjem biljaka, grana ili celih manjih stabala.

Tretiranje insekticidima je teško, jer je telo rutave bube dobro zaštićeno. Poseban problem je što je to štetočina koja se javlja u vreme cvetanja kada su aktivne pčele i drugi oprašivači. Ostaci insekticida koji na cvetovima ne deluju na bubu, ali su toksični za pčele.

Larve se uništavaju obradom zemljišta, a jedu ih živina i ptice koji se "gozbe" i odraslim insektima. 

Veoma su efikasne lovne posude. Najbolji rezultati se postižu sa plavo obojenim, ali mogu poslužiti bele ili ljubičaste. Posude se napune vodom, doda malo deterdženta i sok od jagode ili maline, negro ili bronhi bombone. Redovno pregledati posude i menjati sadržaj.

Najviše posuda postaviti po ivici parcele ili voćnjaka. Uginule jedinke treba posuti po parceli, jer njihov miris tera bube. Danas postoje i brojne feromonske klopke koje su efikasnije od primene insekticida.


Tagovi

Rutava buba Ružičar Tropinota hirta Oštećuje cvetove Insekt Suzbijanje rutave bube Štetočine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.