Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupine
  • 21.11.2020. 16:00

Sadite borač pored kupine za veći prinos, a vlašac za imunitet

Biljke koje se sade pored kupine mogu povećati rodnost, delovati na bolju obojenost i ukus plodova, zaštiti je od napada štetočina i smanjiti pojavu biljnih bolesti.

Foto: WikimediaCommons/Paasikivi
  • 181
  • 171
  • 0

Kupina pripada grupi omiljenog voća kojeg možemo uzgajati i na svojim okućnicama. Njeni ukusni plodovi bogati su vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama, a upotrebljavaju se u gastronomiji i narodnoj medicini.

U zavisnosti od sorte, ovo voće može se ugajati bez potpore ili sa njom. Za sorte sa dugačkim izdancima potpora je obavezna. Kupina nema velike zahteve, ali će joj blizina nekih biljnih vrsta odgovarati. Izborom dobrih komšija može se poboljšati imunitet voćke i njeno zdravstveno stanje, bolje zametanje cvetova i formiranje plodova, a takođe će se popraviti i ukus plodova.

Kod izbora vrste koja će se saditi pored nje, važno je da joj ne oduzima prostor, hraniva i vodu. Kupina dobro raste na osunčanim terenima, ali i na mestu u delimičnoj senci. 

Pored ogrozda saditi je u nizu

Često se kupine i maline sade jedna pored druge. Takva sadnja ima svoje prednosti i mane. Obe vrste imaju slične zahteve prema zemljištu, hranivima, vodi, a tretiranje zaštitnim sredstvima može biti zajedničko. Međutim, isto tako obe se šire u prostoru i treba se posvetiti redovnoj rezidbi jer mogu da se međusobno potiskuju. Najmanje rastojanje između biljaka trebalo bi da iznosi 1,5 metar.

Pravilnom rezidbom kupine do visokog prinosa i kvalitetnog roda

Kada se uzgaja na okućnici, dobro je posaditi pored grmovitih voćnih vrsta. Na taj način će se obezbediti berba različitog voća. Pored kupine najbolje je posaditi borovnice koje neće stvarati senku, a imaju iste zahteve prema svetlosti i vodi. Može se uzgajati i pored ogrozda, ali ipak bolje je saditi u nizu, biljka pored biljke. Ogrozd se može posaditi u blizini tog niza. Sadnju ribizle treba izbegavati jer je kupina potiskuje.

Voćna stabla nisu dobre komšije kupini. Osim što će joj oduzeti vodu i hraniva, ona formiraju veliku krošnju koja je zasenjuje.

Lekovite vrste mogu povećati prinos

Borač će indirektno povećati prinos jer privlači insekte koji oprašuju cvetove. Ukoliko želite bolju obojenost plodova, pored ovog voća posadite ruže koje formiraju plodove.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Majčina dušica, nana, matičnjak i luk vlašac izuzetno su dobri biljni susedi. Osim što će privući oprašivače, ove vrste će jačati imunitet kupine, štititi je od štetočina i pojave razičitih oboljenja. U isto vreme, pomenute biljke su dobri prekrivači zemljišta oko nje.

Neke vrste zaštitiće kupine od napada insekata i pojave biljnih patogena. Beli luk i kupina su izuzetno dobre komšije. U ovoj kombinaciji, luk štiti kupinu od štetočina i jača njen imunitet. Kako bi sprečili napad moljaca i vaši trebalo bi posaditi miloduh dok je vratić još jedna lekovita vrsta koja štiti kupinu od raznih štetočina.


Tagovi

Uzgoj kupine Sadnja kupine Osunčani tereni Dobri biljni susedi Napad insekata Napad moljca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.