Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskvin moljac
  • 08.06.2023. 16:30

Sivi leptir uništava plodove breskve - kako suzbiti moljca?

Praćenje štetočine može da se radi feromonskim klopkama, tri do četiri po hektaru, a ako se nakupi desetak leptira onda je vreme za tretman.

Foto: Bojan Kecman
  • 176
  • 36
  • 0

Otežani uslovi za zaštitu stabala breskvi od bolesti i štetočina u ovoj godini doveli su do pojave simptoma oštećenja od breskvinog moljca, Anarsia lineatella. Česte kiše dovele su do spiranja depozita što je, u većini zasada, omogućilo ulazak štetočina u plodove.

Breskvin moljac među prvim je štetočinama ovog voća jer se pojavljuje u rano proleće naročito ako su toplije zime. Ne može da se suzbije kada uđe u plod jer larva ide ka sredini ploda hraneći se mesom, bušeći hodnike i ostavljajući izmet.

Smola na plodovima

Na plodu se vidi smola po čemu podseća na šljivinog smotavca. Štetočina ima dve generacije. Prezimljava kao larva koja se u rano proleće hrani pupoljcima i letorastima takođe bušeći hodnike i šteta se najbolje vidi po tome što se vršno lišće uvija i suši.

Šteta se najbolje vidi po tome što se vršno lišće uvija i suši

Može da ošteti više letorasta nakon čega se pretvara u lutku, a nakon desetak dana, razvija se leptir sive boje koji, početkom maja, polaže jaja na lišću. Obično nakon petanestak dana iz jaja se formiraju larve koje se ubušuju u plodove i prave štetu. Plodovi napadnuti moljcem nisu za prodaju jer su puni izmeta, a smola na njima takođe odbija potencijalne kupce.

Jabuku napale zaraze - možete ih tretirati i belim lukom

Nakon dvadesetak dana ishrane u plodovima larve se pretvaraju u lutke koje se pretvaraju u leptire druge generacije, što se dešava u julu i avgustu, ali jaja koja polože razviju se u larve koje ne čine štetu već se spremaju za prezimljavanje u pukotinama kore stabla.

Suzbijanje moljca

Preparati na bazi ulja, odnosno, zimska i rana prolećna zaštita crvenim, belim ili plavim uljem, može da utiče na smanjenje populacije moljca početkom proleća jer je naročito važno da se spreči prodiranje štetočine u pupoljke i letoraste gde se prvo hrane.

Plodovi napadnuti moljcem nisu za prodaju

Praćenje štetočine može da se vrši feromonskim klopkama, tri do četiri po hektaru, a ako se nakupi desetak leptira onda je vreme za tretman. Najbolje bi bilo da se deluje insekticidima koji ubijaju parama, ali ih nema mnogo na tržištu pa se najčešće preporučuje prskanje preparatima na bazi deltametrina, dimetoata, diazinona itd. 


Tagovi

Breskvin moljac Anarsia lineatella Feromonske klopke Mladari Ulja Šljivin smotavac Smola Sivi leptir


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.