Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 28.08.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Gornja Trnica

Šta sa rodom iz bašte i voćnjaka?

Pored zasada domaće američke borovnice podigli su i zasad šljive, ali i domaćeg šipurka na deset ari i manji zasad višnje i maline. Nikada se nisu odrekli ni povrća pa su i ove godine na pola hektara zasadili krompir i pasulj, a papriku u zatvorenom prostoru.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.055
  • 322
  • 1

Zbog učestalih kiša porodica Milice Jovanović iz sela Gornja Trnica, koje se nalazi na osam kilometara od Opštine Trgovište, još uvek ne može da privede kraju berbu domaće američke borovnice koju su zasadili na oko pola hektara. Uprkos tome što im to stvara dodatne poteškoće oni su zadovoljni cenom i plasmanom svoje robe.

U tome im mnogo pomaže i jedan otkupljivač iz Beograda koji u berbi dolazi po njihove, ali i borovnice drugih trgoviških proizvođača. Otkako svoju borovnicu proizvode na gotovo organski način, Jovanovići su tokom proteklih godina znatno proširili mrežu svojih kupaca.

Proizvode borovnicu na gotovo organski način

"Naše gazdinstvo se trenutno nalazi u tercijalnoj konverziji organske proizvodnje. Ovo praktično znači da ćemo uskoro iz konvencionalne preći u organsku proizvodnju, a na našim proizvodima će se naći i oznaka da su proizvedeni na organski način", priča Jovanovićeva.

Stekla je pravo na subvencije

Do ovog stepena u organskoj proizvodnji njena porodica je došla uz puno rada i odricanja. U međuvremenu je Milica postala nosilac gazdinstva i na taj način stekla pravo na korišćenje subvencije od države. Uprkos brojnim problemima Jovanovići su u proteklom periodu mnogo uradili i na proširenju zasada pod voćem jer su smatrali da njihovo gazdinstvo u toj proizvodnji ima perspektivu.

Tako su pored zasada domaće američke borovnice koji je prekriven protivgradnom mrežom i koji se nalazi na 960 metara nadmorske visine podigli i zasad šljive sa čačanskom ranom, čačanskom rodnom, čačanskom lepoticom i čačanskom najboljom na dvadesetak ari, ali i domaćeg šipurka na deset ari i manji zasad višnje i maline. Nikada se nisu odrekli ni povrća pa su i ove godine na pola hektara zasadili krompir i pasulj, a papriku u zatvorenom prostoru na dva ara.

Prerađuju voće i povrće

Veći deo ubranih borovnica Jovanovići su i ove godine kupcima prodali u sirovom stanju, a od preostalih prave kompot i slatko i plasiraju na tržište. Za pravljenje ovih slatkih specijaliteta po porodičnoj recepturi, bez aditiva i konzervansa zadužena je Milicina majka, koja se u sezoni bukvalno ne odvajaod šerpe i šporeta sve dok i poslednja porudžbina ne bude isporučena kupcu.

Da li se može zaraditi od zimnice, pekmeza i drugih domaćih proizvoda?

Uskoro će na njenom šporetu zakrčkati blagi i ljuti ajvar jer je paprika ajvarka u plastenicima već počela da zri. Interesovanja za ovaj neprevaziđeni slani južnjački delikates uvek ima mnogo, tako da se veoma lako može desiti da neku turu odradi i u kazanu.

"Pored standardnih kupaca naše proizvode potražuju i novi i to je znak da dobro radimo svoj posao. Kvalitet nam je uvek najbolja reklama i od toga nikada ne odustajemo", kaže ovaj proizvođač i naglašava da se njihovi proizvodi od ostalih na tržištu razlikuju i po originalnom pakovanju i da nikada ništa nemaju na lageru, pa je zbog toga skoro morala da odbije poziv za učešće na jednoj manifestaciji hrane gde je trebalo da predstavi svoje proizvode.

Paprika ajvarka je već počela da zri

Veruje da će tako biti i kada njena majka otvori sezonu pravljenja slatka i džema od šljiva, ali i marmelade od domaćeg šipurka koji je ujedno i njihov zaštitni znak jer tokom sezone umeju da prodaju i po 1.000 tegli. Zbog ogromne potražnje za ovom marmeladom Jovanovići su prinuđeni da od lokalnih sakupljača šumskog bilja otkupljuju divlji šipurak kako bi mogli da podmire sve svoje potencijalne kupce.

"Ovu marmeladu ne može svako da napravi jer iziskuje mnogo vremena i umeća. Njen dugotrajan proces proizvodnje počinje najpre čišćenjem plodova koji se zatim kuvaju u kazanu na drva. Potom sledi plasiranje na starinskoj cediljki, a zatim kuvanje sa šećerom na vatri uz trosatno neprestano mešanje", kaže Jovanovićeva.

Tokom sezone prodaju i po 1.000 tegli marmelade od domaćeg šipurka

Poslednjih godina ona sa roditeljima od lokalnih meštana otkupljuje i pečurke lisičarke i vrganje i posle prerade uz ostale proizvode nudi ih svojim kupcima.

Iako je uz pomoć svoje porodice mnogo toga uradila na svom gazdinstvu Milica, koja će uskoro diplomirati pravo, sa sestrom koja je na višoj školi, i ostalim članovima svoje porodice planira još puno toga da uradi. Kaže da im u ovom trenutku najviše fali rashladna komora u kojoj mogu da čuvaju voće sve dok se na tržištu ne stvore uslovi za prodaju po povoljnijoj ceni.


Tagovi

Organski proizvodi Milica Jovanović Kompot od borovnica Slatko Ajvar Marmelada od šipurka


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.