Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 01.05.2023. 12:00

Treba li ostavljati cvetove na mladim borovnicama?

Cvetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

Foto: Bojan Kecman
  • 602
  • 51
  • 0

Borovnice posađene u jesen prošle godine ne bi trebalo na sebi da nose plodove jer dolazi do slabijeg roda u narednim godinama. Zato, kada se pojave cvetovi, obavezno ih treba otkidati sa grana.

U većini zasada, borovnica je pred fazom cvetanja, a u višim područjima, došlo je i do bubrenja pupoljaka. Ubrzo će i cvetanje koje će ove godine da usledi nešto kasnije zbog nižih temperatura tokom aprila. Cvetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

U prvoj godini najvažnija prihrana

U prvoj godini nakon sadnje najvažnije je da se borovnica prihranjuje kako bi došlo do izbijanja novih grana i stvaranja grma. 

Može se dodati KAN ili neko drugo azotno đubrivo

Posle cvetanja, odnosno, otkidanja cvetova, važno je da se oko sadnica rasporedi amonijum sulfat.

Urea nipošto ne bi smela da se stavlja oko korena kako ne bi došlo do njegovog propadanja. Može se dodati KAN ili neko drugo azotno đubrivo kao npr. Amino 12 koje je uz to pogodno za organsku proizvodnju.

Dodati piljevinu i sečku

Dobro je da se pre rasturanja đubriva zemlja oko sadnice malo okopa, u slučaju da je stvrdnuta, kako bi đubrivo lakše došlo do korena. Takođe, u ovom periodu potrebno je da se nakon rasturanja đubriva, doda piljevina i sečka, što će sprečiti rast korova.

Piljevina i sečka će sprečiti rast korova

U našim krajevima najveći problem je pirevina koja ima duboki koren i vrlo je teška za iskorenjivanje, ako se na vreme ne počne plijeviti. Takođe, trebalo bi da se pazi da piljevina ne bude suviše sitna da ne bi došlo do gušenja korena.

Kako boja protivgradne mreže utiče na zrenje i prinos plodova?

Pre samog cvetanja, a u slučaju češćih kiša i posle cvetanja, poželjno je da se stabljika tretira sa bakarnim prerparatima kako bi se sprečila pojava sive truleži ili uvenuća sadnica.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Mladi zasad Prihrana borovnice Tretiranje borovniice KAN Urea Piljevina Cvetanje borovnice Sečka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.