Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjina muva
  • 11.06.2022. 12:00

Trešnjina muva hrani se unutrašnjošću ploda - načini suzbijanja?

Ova štetočina napada plod trešnje i višnje. Odrasle jedinke se pojavljuju već u maju i 10-15 dana se hrane na listu. Nakon polaganja jaja, pojavljuju se larve koje čine najveću štetu.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 208
  • 48
  • 0

Odrasla jedinka trešnjine muve ima izraženu glavu žute do mrke boje, sa velikim očima i antenama. Telo je crne boje, a na kraju grudnog dela se nalazi žuta fleka. Krila su prozirna i sa crnim poprečnim šarama. Ženke i mužjaci se razlikuju u dužini, ali i u legalici koju imaju ženke, opisuje stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Prokuplje Marinko Jovičić.

Larva je bele boje, valjkastog oblika i nema noge. Uočljiva im je i glava koja je crne boje. Jaja su žućkasto-bele boje i duga oko 0,75 mm.

Štete na plodu

Ova štetočina napada plod trešnje i višnje. Odrasle jedinke se pojavljuju već u maju i 10-15 dana se hrane na listu. Nakon polaganja jaja, pojavljuju se larve koje čine najveću štetu. Hrane se unutrašnjošću ploda, njegovim sokovima i mesom. Kao posledica toga plod se suši i od njega ostane samo osušena pokožica obavijena oko semenke.

Prezimljava kao lutka ukopana u zemljištu. Odrasle jedinke lete od maja do juna, nakon 10-15 dana od pojavljivanja počinju sa polaganjem jaja. Ženka može da položi 60-80 jaja. Larve izlaze iz jaja nakon šest do 12 dana. Larva nakon 30 dana izlazi iz ploda i pada na zemlju. Tu formira kokon i u stadijumu lutke prezimljava.

Trešnjina muva ima jednu generaciju godišnje, ističe Jovičić.

Agrotehnikom i hemijskim putem

Suzbijanje je moguće putem agtoheničkih mera borbe; obradom zemljišta oko stabla, potpunim ubiranjem plodova i uništavanjem divljih trešanja u blizini kako bi se smanjila brojnost trešnjine muve, kao i postavljanje žutih lepljivih ploča, takođe može pomoći pri određivanju brojnosti.

Tretiranje insekticidima se sprovodi kada plodovi počinju da rumene, ili žute. Koriste se preparati na bazi aktivne materije acetamiprida. Korišćenje preparata obavljati uz obaziranje na karencu, navodi Jovičić.

Zaštitite trešnju od muve, sirće suzbilo i šljivinu osu

Postoje i organski načini suzbijanja, ne oklevajte da koristite sirće sa devet ili 11 odsto alkohola, u dozi dve litre na 100 litara vode. Možete dodati začine, od mlevenog bibera, čili papričica, ljutih paprika, cimeta, čak i bosiljak, nana, pelin, rasol. Šta god vam ljuto dođe pod ruku. Nije važna doza što se tiče začina, što ljuće to bolje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Trešnjina muva Štetočina trešnje i višnje Marinko Jovičić Suzbijanje trešnjine muve


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta