Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 16.05.2021. 10:00

Zaštitite trešnju od muve, sirće suzbilo i šljivinu osu

Krajnje je vreme za tretmane protiv trešnjine muve koja se ove godine ranije pojavila. Šljivina osa može da se suzbije i bez insekticida.

Foto: Bojan Kecman
  • 665
  • 214
  • 0

Imago trešnjine muve (Rhagoletis cerasi) počinje da leti krajem aprila. Crno žute je boje, sa crvenkastom glavom, ali u mnoštvu insekata koji se javljaju na stablu pre, tokom i posle cvetanja, malo ko će da obrati pažnju baš na ovu štetočinu.

Štete pravi gusenica

Ženka jaja polaže u plod, odmah ispod pokožice. Prosek je oko 50 komada. Na površini voćke vide se rupe oko kojih tkivo omekša, počinje da menja boju u smeđu i na kraju truli. Može biti nekoliko legala na plodu. Jaja se za svega nekoliko dana razviju u larvu koja je bele boje. Gusenica je takođe bela sa crnom glavom. Hrani se unutrašnjošću trešnje koji dobija gorak ukus i suši se. Na kraju, samo malo mesa ostane oko košpice ploda.

Larva se, kada završi ishranu, premešta niz stablo i učauri se u zemljištu gde postaje lutka. Iduće proleće ciklus se ponavlja. Šteta može da bude ogromna, minimalno je 80 odsto.

Nije važna doza - što ljuće to bolje 

Da se to ne bi desilo potrebno je tretirati stabla odmah posle cvetanja. Mnogi voćari će, naravno, da koriste insekticide ali postoje i drugi načini koji su primenjljivi naročito u zasadima sa manjim brojem stabala trešanja ali i višanja koju muva, takođe, napada.

Alternativni načini suzbijanja mnogo su efikasniji i zdraviji

Ne oklevajte da koristite sirće sa devet ili 11 odsto alkohola, u dozi dve litre na 100 litara vode. Možete dodati začine, od mlevenog bibera, čili papričica, ljutih paprika, cimeta, čak i bosiljak, nana, pelin, rasol. Šta god vam ljuto dođe pod ruku. Nije važna doza što se tiče začina, što ljuće to bolje.

Sirćetom protiv kruškine buve i šljivine ose

Da sirće može da uništi insekte poznato je kod krušaka, odnosno sa kruškinom buvom. Kada ono u kombinaciji sa sodom i deterdžentom za suđe, jestivim uljem ili pivom, spira buvu sa površine biljke. Takđe se pokazalo kao uspešno i kada je reč o šljivinoj osi.

Na ličnom primeru sam to iskusio iako, u ovoj godini, zbog mraza, neće biti mnogo roda, osim kod sorte Stenley. Nakon upotrebe sirćeta u fazi precvetavanja nijedna šljiva, koja je ostala na stablu nakon mraza, nema malu crnu rupu koja pokazuje da je osica unutar plodića.


Tagovi

Trešnjina muva Šljivina osa Kruškina buva Sirće Stenley Faza cvetanja Precvetavanje Dodati začine


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić