Relativno bliska budućnost za višegodišnje zasade u EU ne izgleda baš najbolje. Šta čeka poljoprivrednike?
Posle pogleda na EU ratarsku i stočarsku proizvodnju u sledećih deset godina, donosimo i predviđanja Evropske komisije za specijalizovane, višegodišnje zasade zasade.
Prema dokumentu kojeg su objavili prošle nedelje, a možete ga preuzeti ispod teksta, prognozira se nastavak pada potrošnje vina. Štaviše, smanjena dostupnost sredstava za zaštitu bilja, dalja ograničenja navodnjavanja u nekim zemljama EU-a i nestabilnost zbog klimatskih promena mogli bi da smanje i površinu i prinose vinograda, što bi dovelo do velikih fluktuacija i manje prosečne proizvodnje.
Uprkos neizvesnostima, izvoz vina iz EU-a mogao bi u nadolazećim godinama da raste, iako znatno nižom stopom nego do sada, dok je nivo uvoza u EU i dalje nizak te se očekuje dalji pad.
Proizvodnja jabuka, breskvi, nektarina i paradajza (koja je botanički voće, op. a.), takođe će da se suoči sa izazovima povezanim sa ekstremnim vremenskim prilikama, sve većim troškovima energije, ograničenjima upotrebe pesticida i izbijanjem štetočina.
Zbog ovih faktora, sektor jabuka u EU-u mogao bi da izgubi konkurentnost i smanji površine. Istodobno bi se njihova potrošnja po glavi stanovnika u EU mogla povećati zbog preferencija potrošača da jedu više voća. Predviđa se da će proizvodnja breskvi i nektarina u EU-u da padne do 2035., budući da se i potrošnja smanjuje zbog veće konkurencije drugog voća.
Troškovi energije dodatni su ograničavajući faktor za razvoj proizvodnje svežeg paradajza u nekim zemljama EU kao što je Holandija. Međutim, nove investicije u Španiji i Portugalu mogle bi da dovedu do većih prinosa i površina pod uzgojem paradajza za preradu. Smatra se da bi trgovinski učinak i za svežu potrošnju i za preradu, mogao da ostane kao sada, pri čemu bi EU bio snažan neto uvoznik svežih i neto izvoznik prerađenih, posebno proizvoda visoke vrednosti kao što su umaci od pelata i slično.
Kada je reč o svežoj potrošnji, i dalje se više traže sorte male veličine, dok se ukupna potrošnja smanjuje.
Predviđa se da će površina zemlje pod maslinama ostati stabilna, ali klimatske promene dovešće do nestabilnosti u prinosima i kvalitetu ulja. Ovi negativni uticaji mogli bi da se smanje kako uvođenjem otpornijih sorti, tako i promenama u proizvodnim sistemima (prema intenzivnijim), zajedno sa istraživanjem i inovacijama, mogli bi da smanje negativne učinke.
Suprotstavljeni trendovi potrošnje trebalo bi da se zadrže širom EU-a, sa padom u glavnim zemljama proizvođačima zbog viših cena, ali se očekuje rast u drugim EU zemljama zbog sve veće popularnosti mediteranske prehrane i kampanja za podizanje svesti o zdravlju koje promovišu prednosti maslinovog ulja u odnosu na druge masnoće.
Do 2035. se predviđa uzlazni trend ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje. Posle pada sa trenutno visokih nivoa, cene inputa mogle bi da nastave da rastu sporijim tempom, u skladu sa prošlim trendovima. To bi moglo da se ublaži usvajanjem efikasnih praksi i daljim povećanjem produktivnosti.
EU do 2035.: Pašće proizvodnja mesa i šećera? A žitarice i mleko?
Na osnovu razlike između vrednosti proizvodnje i promena u troškovima, prihodi će nominalno da rastu. Njihov će razvoj zavisiti od kretanja inflacije i nivou konkurentnosti EU u poređenju sa globalnim tržištima, što bi moglo dodatno da utiče na cene.
Uprkos ograničenjima, neka dalja povećanja produktivnosti mogla bi da se postignu mehanizacijom i automatizacijom. Očekuje se da će sve to, uz sektor koji nije atraktivan i ima promenljivu dobit, uzrokovati dalji pad radne snage u poljoprivredi.
Dokumenti
Tagovi
Autorka