Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 28.06.2023. 13:30
  • Raški okrug, Kraljevo

Voćari na gubitku: Malina crvena, ali ne i zlatna - slično je i sa trešnjom i jagodom

Osim maline, u kraljevačkim selima voda i kiša su obrali i parcele sa jagodom ali i trešnjama.

Foto: Sonja Cvetković
  • 4.742
  • 254
  • 0

Ova godina će mnogim poljoprivrednicima doneti gubitke. Krenula je sa problemima stočara da bi nastavila sa problemima voćara i povrtara. Problemi su nizani kako zbog vremenskih prilika, tako i niskih otkupnih cena. Nakon ispucale trešnje i neobrane jagode koje su trulile od svakodnevnih padavina i poplave, malinarima je stigao hladan tuš.

Poljoprivrednici kažu da neće brati maline ako otkupljivači ne povećaju cenu tog voća sa 150-200 dinara po kilogramu, koliko sada nude. Prvi plodovi su počeli da crvene ali ove godine neće pozlatiti, tako da su neki malinari već krenuli sa blokadom puteva.

Blato i voda nisu dozvolili da se berba redovno odvija

"Ne, nije vredelo. Odustali smo posle desetak dana, jer blato i voda nisu dozvolili da se berba redovno odvija. Radnici uđu dva sata na plantažu, krenu da beru, prekine ih pljusak. Onda čekamo nekoliko sati da stane kiša, a ona jagoda što je nabrano samo posle nekoliko sati krene da truli, prebiramo i pola se baci. Radnici moraju da se plate. Cena u otkupu je takođe pala, tako da nismo našli nikakvu računicu da radimo. Ove godine zarada za ulog je samo sa nekih 80 ari pod agrilom i da nije toga ništa od daljeg posla", kaže vlasnik pet hektara plantaže jagode Milinko Starčević.

Berba trešanja trajala tri dana

U Popovićima Ivan Matović svoje trešnje na oko dva hektara je brao svega tri dana, ostalo je bukvalno satrulilo na stablima.

Kiša skratila sezonu, uzgajivači na gubitku: Na pijacama sve manje jagoda i trešanja

"Ove godine je gubitak ogroman. Brali smo svega tri dana. Ono što se ubere opet je moralo da se prebira. Kiša je ovde duže od tri nedelje. Ako ne pada pre podne, po podne je potop. Malinu vilamet sam pokosio na nekih 30 ari, jer na cenu od 150-200 dinara koju su najavili nisam hteo da ulažem ni hemiju ni radnu snagu", kaže ovaj trešnjar i dodaje da po prestanku padavina mora da tretira i ponovo ulaže, jer truli plodovi mogu da izazovu trulež i bolesti.

Malinu je pokosio jer mu se ne isplati dalje ulaganje u nju

"Dakle ulažemo i dalje bez dinara dobiti. Ja sam probao i da tretiram trešnje sa preparatima protiv pucanja ploda, međutim bezuspešno, kiša je očigledno sprala zaštitu", kaže Matović.

Padavine: Nekome dobre, nekome prave štetu

Kada je reč o jagodičastom voću ova količina padavina je nekim vrstama dobrodošla, dok na drugim samo pravi štetu, kažu i u Institutu za voćarstvo u Čačku.

"Što se tiče jagoda, ovo vreme je jako loše delovalo na njih. S druge strane kada govorimo o malini, po kojoj je Srbija u svetu poznata, ukoliko su proizvođači pravilno odabrali parcele, jer malina i drugo jagodičasto voće traže lakšu strukturu zemljišta, ovakvo vreme izuzetno blagotvorno utiče na kondiciono stanje biljaka", kaže viši naučni saradnik dr Aleksandar Leposavić i dodaje da su u glavnim proizvodnim regionima u najvećem broju slučajeva malina i kupina dobre.

Ni jako sunce i visoke temperature nisu poželjne, reči su Leposavića

"Naravno ne bilo poželjno da u jeku berbe imamo velike padavine ali ni jako sunce i visoke temperature nisu poželjne jer stvaraju ožegotine. Godina će svakako biti teška za proizvodnju generalno", kaže Leposavić.

Cena ne pokriva ni troškove

Malina je tek zarudela, negde su ubrane prve gajbice, ali da li će plodovi stići do hladnjača veliki je znak pitanja. U odnosu na prošlu godinu kada je "crveno zlato" bilo teško od 500-600 dinara za kilogram, ove godine sa ponuđenim cenovnikom neće biti ni za osnovne troškove. Kako kažu malinari, samo troškovi branja tog voća iznose 150 dinara po kilogramu, dodajući da bi minimalna cena morala da bude 350 dinara po kilogramu.

Drugi problem je i to što malina propada, koren je bio dva meseca neprestano u velikoj vlazi i može da truli, a uz novopridošlih 35 stepeni, kako najavljuju meteorolozi, plamenjača će spržiti list a malina dobiti ožegotine.

Udruzenja malih hladnjača i velikih proizvođača malina Naše voće Srbija održalo je u Arilju hitan sastanak gde su doneti zaključci o daljim merama. Upravo sa skupstine uzdruzenja Vilamet Arilje, čeka se četvrtak i odgovor ministarke koja dolazi u ariljski kraj istog dana. Minimalna akontna cena koja se zahteva jeste 360 dinara. Ukoliko ne dodje do dogovora malinari najavljuju radikalnije mere.

Malinari su se prošle nedelje odlučili za protest

Nezadovoljni visokom cenom radne snage i niskom otkupnom cenom maline od 160 dinara za prvu i 120 za drugu klasu, malinari iz Rogačice i okolnih sela Bajine Bašte odlučili su minule sedmice da krenu u protest.

Protest malinara: Nezadovoljni otkupnom cenom blokirali raskrsnicu

Svojim traktorima blokirali su raskrsnicu na putevima ka Valjevu, Debelom brdu, prema Ljuboviji i preko Kostojevića ka Užicu. Pored malinara na blokadi je bio i veliki broj ljudi koji ih podržavaju. Nezadovoljni otkupnom cenom, koja jedva pokriva i proizvodnju, mnogi će uz skupu radnu snagu biti u minusu, te su znak protesta prvi nabrani rod prosuli po raskrsnici.

Ispod 200 dinara, niko neće da je bere

U kraljevačkom kraju malina vilamet je tek počela da rudi. To su uglavnom mali proizvođači sa 10-20 ari I njihova računica je bar do sada bila da se posao obavlja na nivou porodičnog angažovanja. Problem će imati oni koji gaje polku koja će krenuti za 15 dana u berbu. Tu su poršine ozbiljne po gazdinstvu, od 0,5 pa do četiri hektara. Zbog angažovanja velikog broja radnika ako cena ostane na ovoj ponudi, mnogi razmišljaju da li da je beru.

Razmišljaju da li da je beru

Milovanovići iz Žiče su poslednjih godina uz plodne obale Ibra imali česta plavljenja, zbog čega su imali problema u daljoj produkciji. Ova godina nije izuzetak, tako da ni malo nisu optimisti.

"Sve se uradi onako knjiški, da imamo i kvalitet i kvantitet. Protiv vremenskih uslova se ne može. Prošle godine nas je cena osposobila da uložimo i da nešto zaradimo. Ove godine teško, istina od hladnjače kojoj predajemo malinu, još uvek nemamo ponudu, ali ako je to cena do 200 dinara, teško da ćemo je brati", kaže Mila Milovanović.

Malina na izložbi

I pored svih problema, Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetima Srbije, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, organizuje prvu Izložbu proizvoda od maline sa dodatom vrednošću koji će biti ocenjeni prema kvalitetu i inovativnosti.

Cilj ove takmičarske izložbe je promocija i izgradnja srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda. Izložba će se održati 15. jula na promenadi u Vrnjačkoj Banji. Osim pobednika po kategorijama, biće proglašen i apsolutni pobednik takmičarske izložbe proizvoda od maline.

Prijava za učestvovanje na takmičenju traje do 5. jula, a za bliže informacije možete se obratiti Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, na mejlove: mmaslovaric@ipn.bg.ac.rs , sutvic@ipn.bg.ac.rs , scolic@ipn.bg.ac.rs ili na telefon 011/2751-622.

Na žalost, osim cene, ni vremenske prilike neće ići na ruku malinarima, budući da meteorolozi upravo u julu najavljuju visoke temperature prećene pljuskovima. To znači trulež, gubitci i put u neizvesnost "crvenog zlata". Bilo bi više nego poželjno da su procene drugačije.


Foto prilog


Tagovi

Niske otkupne cene Ispucale trešnje Neobrane jagode Padavine Malinari Milinko Starčević Blokada puteva Ivan Matović Berba trešanja Naše voće Srbija Vilamet Arilje Blokiranje raskrsnice Protesti Mila Milovanović Malina na izložbi


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.