Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sneg u aprilu
  • 06.04.2023. 10:30
  • Šumadijski okrug, Topolska sela

Voćari strepe od mraza, zaštitare brine izostanak oprašivanja

Sneg koji je pao ovih dana zadao je glavobolje voćarima u Topoli.

Foto: Marija Lazarević
  • 206
  • 33
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja je fabrika pod otvorenim nebom, zbog toga dobar deo roda zavisi od vremenskih prilika. Sneg koji je na početku ovog meseca pao zadao je glavobolje voćarima jer se većina voćnih vrsta nalazi u fazi cvetanja ili tek zametnutih plodova pa bi najavljene niske temperature mogle da oberu celokupan rod. 

Najugroženija kajsija i breskva, jabuka sačuvana?

Vladimir Pantelić u selu Blaznava kod Topole gaji jabuku i kako kaže ova voćna vrsta bi mogla najmanje da bude oštećena u ovom trenutku, dok bojazan za ostalo voće postoji i prema njegovim rečima štete će sigurno biti samo je pitanje u kom procentu. 

"Najugroženija je kajsija, breskva i nektarina koje su većinom precvetale, zatim šljiva, trešnja i kruška koje su u punom cvetu, pa onda je delimično i višnja po višim delovima iscvetala i tu može biti dosta štete dok po nižim delovima je skroz zatvorena i tu bi bilo najmanje opasnosti. Što se tiče jabuke ona je još uvek zatvorena i na njoj ne bi trebalo da bude štete jer je ona još uvek solidno zaštićena i može istrpeti niže temperature o ovoj fazi", kaže Pantelić. 

Voćnjaci zavejani početkom aprila

On naglašava da su viši delovi Topole, odnosno brdovitiji krajevi ugroženiji jer su temperature u prethodnom periodu koje su bile daleko više od proseka uticale na ranije cvetanje i zametanje plodova. 

"Delovi pored kotlina i reka su potpuno bezbedni jer tu kasni cvetanje zbog hladnijih noći i nešto nižih temperatura nego u višim delovima. Sada smo došli u obrnutu situaciju jer su upravo pored reka i kotlina prolećni mrazevi pravili probleme sada će nastradati viši delovi", misljenja je ovaj voćar iz Blaznave. 

Najbolnije će proći višnja

Upravo u pomenutim višim delovima ovog kraja palo je i dosta snega, na pojedinim lokalitetima čak i do 50 centimetara, pa su pored bojazni od mraza izvesna i mehanička oštećenja naročito na malini

"Zasadi maline i šljive su u Jarmenovcima pod samom planinom i štete će sigurno biti samo je pitanje koliko. Šljiva je u punom cvetu, na malini su se razvili lastari, sneg je ogroman i pored lomljenja grana i te štete strahujem da će i mraz učiniti svoje. Za sada ne možemo ništa da kažemo sigurno, ostaje nam da sačekamo da ovaj hladni talas prođe pa će biti jasnije kakva je zapravo situacija i koliko je oštećenje", rekao je voćar iz Jarmenovaca Saša Savić

Šteta je sigurna na malini, pitanje u kom procentu

Optimistične prognoze kada je voće u pitanju nemaju ni voćari iz Gornje Trnave gde je ovih dana sve bilo u punom cvetu, a sada je prekriveno snegom. 

"Biće oštećenja na svim vrstama voća koje je cvetalo ili je u fazi precvetavanja. Manja bi šteta bila da se sneg zadržavao na granama, ali ga je vetar skidao. Najbolnije će proći višnja koja je tek počela da cveta. Međutim, ovo još nije opasno i šteta neće biti velike jer je u najavi dobar rod, problem su sledeće dve, tri noći ako mraz bude veći od minus dva", kaže voćar Moma Vasiljević iz pomenutog mesta. 

Briga za oprašivanje 

Stručnjaci iz oblasti zaštite bilja ističu, da je dobro što je pao sneg jer je on prirodni izolator od mraza, međutim opasnost od najavljenih niskih temperatura i dalje stoji, a poseban problem predstavlja najavljeno hladno vreme koje će uticati na izostanak pčela i oprašivanje.

"Dobro je što je pao sneg pred najavu mrazeva jer je dobar izolator i imamo prirodni antifrost sistem gde se sneg nalazio na cvetovima i štitio od mrazeva. Minus je do dva stepena ispod nule i to ne ugrožava cvet jer određene voćne vrste to izdržavaju bez problema. Trenutno sneg spada sa grana, zadržava se na zemlji i kako je po prognozi minus se ne očekuje veći od dva pa ne bi trebalo da ugrozi voćne vrste.

Moje lično mišljenje je da mraz neće napraviti veće štete na voćnim kulturama, ono što me brine to je da najavljaju da neće biti temperature više od 10 stepeni narednih dana", kaže zaštitar iz Vinče Verko Kačarević i dodaje da voćne vrste koje se nalaze u punom cvetanju neće imati pčele kao oprašivače što je veoma bitno i na kajsiji i breskvi koje su formirale plodove, te može doći do sitnih povreda koje se kasnije vide kao rđasta mrežica.

Više me brinu niže temperature od 10 stepeni narednih dana, kaže Kačarević

Kačarević naglašava da voćari moraju nastaviti sa redovnim tretmanima na voću jer sa prvim lepim danima može doći do razvoja bolesti ili štetočina

"U subotu najavljuju blizu 10 stepeni i planira se redovna zaštita jabuke, breskve u precvetavanju. Uz redovne tretmane potrebno je dodati sredstva koja biljku drže u boljoj kondiciji, aminokiseline i dibelirine koji će pomoći biljci da bolje podnese ovaj stresni period."

U čačanskom kraju oštećenja na kajsiji i preko 50 odsto

Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo ističe da je kajsija u ovom kraju Srbije već oštećena, a najavljeni talas hladnog vremena mogao bi u potpunosti da obere ovogodišnji rod.

Kajsiju bi hladni talas mogao u potpunosti da obere, procenjuje Kačarević

"Veliki su problemi u fazi zametnutih plodova, što se tiče jagodastog voća nije bilo problema ali postoji opasnost od razvoja gljivičnih infekcija. Najavljuju mraz i do minus sedam na pojedinim lokalitetima to bi bilo katastrofalno. U Vojvodini je na nekim lokalitetima još ranije bilo izmrzavanje, a prošle sedmice je kod kajsije u čačanskom kraju bilo oko 50 odsto štete, ponegde i do 100 odsto, a već sada ako bude mraza uništiće sve", izjavio je viši naučni saradnik Instituta.

On je istakao da postoje savremene i starinske metode zaštite voća od niskih temperatura. Međutim, prema njegovim rečima, voćari su destimulisani situacijom na tržištu i zbog toga se sve ređe odlučuju za takve načine zaštite.


Tagovi

Mraz Sneg u aprilu Zaštita voća Štete na voću Vremenske nepogode Verko Kačarević Aleksandar Leposavić Moma Vasiljević Vladimir Pantelić Saša Savić


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.