Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće zimi
  • 04.01.2020. 10:00

Vreme je zimske rezidbe voćaka

Orezivanje zimi obavlja se tokom mirovanja vegetacije. Vreme rezidbe određuje stepen osetljivosti voća na izmrzavanje, koji se povećava ukoliko se što ranije krene sa primenjivanjem ove mere.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 9.774
  • 452
  • 0

Zimska rezidba voćaka obavlja se tokom mirovanja vegetacije. Orezivanje jabučastog voća moze da počne od decembra pa traje do početka listanja dok se početak rezidbe kostičavog voća pomera prema početku proleća. Razlog je velika osetljivost na izmrzavanje, koja se povećava ukoliko se ranije primenjuje ova agrotehnička mera.

Osnovni tipovi rezidbe

U zavisnosti od starosti voćnih zasada postoji:

  • rezidba za formiranje uzgojnog oblika;
  • rezidba u rodu i
  • rezidba u cilju podmlađivanja voćnjaka.

U proizvodnji najčešće se sreću sledeći oblici krune:

  • vaza;
  • vretenasti žbun;
  • piramida;
  • vitko vreteno;
  • poboljšana piramida;
  • žbun

Kako pravilno orezivati?

Vertikalni položaj grane potencira jak prirast, ogoljavanje osnove letorasta i odlaganje rađanja. Horizontalni položaj pak potencira aktiviranje i jači porast grančica iz pupoljaka sa gornje strane i u osnovi grane. Najravnomerniji porast grančica iz svih pupoljaka duž osnovne grane javlja se kada je ona povijena pod uglom od 45 stepeni prema horizontali.

"Pri prekraćivanju sadnice u prvoj godini po sadnji, potrebno je da se rez napravi par milimetara iznad vršnog pupoljka, blago ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Kod skraćivanja grana na bočnu grančicu, treba da se vodi računa da se ne ostavlja patrlj već da rez bude neposredno do grančice na koju se reže, s tim da ona obavezno bude sa donje strane grane koja se orezuje kako bi imala što horizontalniji položaj i širila krunu u stranu", objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Snežana Janjić.

Zakržljale voćke jače orezujte

U periodu formiranja krune, treba ići na što slabiju rezidbu a na jače povijanje grana. Na ovaj način ubrzava se početak rađanja voća. Kržljavije voćke potrebno je jače rezati u cilju dobijanja jačeg vegetativnog prirasta. Povijanjem grane na dole smanjuje se porast, a na gore porast se potencira.

Pri rezidbi treba ići na jači rez, odnosno, kraće grane pri vrhu krune, da se izbegne zasenjivanje donjih delova krošnje. Kod bujnijih stabala preporučuje se što poznija rezidba čime se smanjuje snaga rasta odstranjivanjem većeg dela rezervnih materija.

Značaj zimske rezidbe

Takođe, prilikom rezanja bočnih grana na obrastajućoj grani, treba da se vodi računa da uvek budu duže grančice koje su pri osnovi, a sve kraće prema vrhu. S obzirom da su grane pri vrhu voćke dominantne u odnosu na bazalne, iz tog razloga potrebno je da ugao povijanja za njih bude 60 - 70 stepeni, a bazalnih oko 45 stepeni. Sa starenjem voća, intenzitet rezidbe jača sve više, radi potenciranja vegetativnog prirasta koji sa godinama opada.

Pravilna rezidba podstiče kvalitet 

Rezidba voćaka samo je jedna od neophodnih mera, pored obrade, đubrenja, zaštite od bolesti i štetočina i navodnjavanja zasada, koja može da omogući redovno rađanje, visoke prinose i dobar kvalitet plodova, zaključuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Zimska rezidba Orezivanje voća Starost zasada Oblici krune Formiranje krune Intenzitet rezidbe Agrotehnička mera Snežana Janjić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.