Pretraživanje tekstova
Svakodnevno se traže radnici za ovaj sezonski posao i sve više mladih se odlučuje na prvu zaradu upravo od berbe voća
Ovog leta velika je potražnja za radnicima sezoncima za berbu borovnica, a proverili smo kako ovaj posao teče u Šumadiji. Sada, kada su temperature znatno više nego prethodnih dana, u berbu kreću rano, već u šest sati ujutru, a rade do 15 časova. Za ovo radno vreme vredni i iskusni berači mogu da zarade oko 100 evra.
Po ubranom kilogramu plaća se 130 dinara. Stariji berači i oni iskusniji beru između 80 i 130 kilograma po danu kada je prva i druga berba, odnosno početak zrenja. Kada se bere "treća ruka" tada već znatno manje.
"Naporno jeste, jer su visoke temperature. Ipak, berba traje kratko, petnaestak dana, pa se za takvu zaradu isplati izdrzati na vrućini", kaže jedna Topolka koja je ovih dana u berbi borovnica.
Prema njenim rečima, svakodnevno se traže radnici za ovaj sezonski posao i sve više mladih se odlučuje na prvu zaradu upravo od berbe voća.
"Dosta penzionera dolazi. Ove godine je bilo mnogo mladih koji su tek završili srednju školu i studenata kojima je to možda i prvi posao i prvi zarađen novac", priča ona, dodajući da su vlasnici imanja korektni.
"Na dve pauze uvek služe sok, vodu i slatkiše radnicima, u toku berbe se donosi voda u polje", rekla je ona.
Inače, kilogram borovnica u prodaji košta oko 1.000 dinara, pa osim radnika sezonaca i uzgajivači ovog voća imaju dobru zaradu.
Tagovi
Radnici Radno vreme Visoke temperature Berba borovnice Sezonski posao
Autorka
Više [+]
Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!