Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proređivanje plodova
  • 16.05.2020. 18:00

Zašto, kako i kada proređivati plodove voćaka?

Postoji niz prednosti proređivanja plodova, a glavna je veličina i kvalitet, jer upravo to utiče na tržišnu vrednost. U nastavku saznajte kako i kada je potrebno obaviti prored.

Foto: Julijana El Omari
  • 532
  • 66
  • 0

U povoljnim uslovima voćke stvaraju više plodova nego što je možda potrebno, a proređivanje se obavlja zbog poboljšanja njihove veličine i kvaliteta. Ova agrotehnička mera sprovodi na jabukama, kruškama, šljivama, marelama, breskvama i nektarinama.

Kako proređivati plodove?

U savremenim voćnjacima koriste se razni preparati biljnih hormona kojima se tretiraju voćke kako bi otpao deo roda i time se smanjilo opterećenje. Takođe, postoje i mehanički uređaji koji poput rotirajućih četki prolaze kroz krošnju i otkidaju ih. To je kod većih zasada mnogo isplativije, jer bi se smanjila potreba za radnom snagom. 

Jovan Pavlović: Proređivanje plodova breskve - samo ručno!

Naravno, mehaničko i hemijsko proređivanje je kod malih zasada i voćaka u dvorištu preskupo. Zbog toga se primenuje ručno, a to je zapravo i najbolji način, jer se tako mogu ukloniti svi oštećeni ili zakržljali plodovi, oni nepravilnog rasta ili oštećeni usled napada bolesti i štetočina, a ostavljaju se samo zdravi i veći.

Kada je pravo vreme?

Prva faza proređivanja je u vreme cvatanja, a ona se smatra idealnom jer se eliminacijom viška cvetova smanjuje potražnja za hranivima. Međutim, ujedno je i rizična jer može doći do loše oplodnje, pa i znatnog smanjenja broja plodova. Isto tako, rizik predstavlja i mogućnost mraza, koji je, na primer, ove godine uništio zasade u nekim delovima zemlje.

Druga faza je nakon oplodnje i treća pred samu diferencijaciju pupoljaka, a savet voćara je da je pravo vreme za prored kada su plodovi veličine sitnijeg oraha pošto se tada može videti kako su razvijeni.

Potrebni razmaci

Pojedine voćke mogu dosta roda da ponesu na grani, ali ako se ne proredi, njihov kvalitet i krupnoća biće loši. Zato se preporučuje da se između plodova na grani od 60 cm ostavi njih pet do šest, odnosno da se za jedan osigura prostor od 10 do 12 cm, što zavisi od voćne vrste.

Proređivanje: Jabuka se nalazi u fazi za proređivanje amidom

Kako piše rhs, za jabuke je potreban razmak od 15 do 23 cm, za kruške 10 do 15 cm, za breskve 20 do 25 cm, za nektarine 15 cm, a za šljive i marele pet do osam centimetra.

Prednosti proređivanja

Ova metoda omogućava bolju osunčanost krošnji i provetravanje između grana i tako poboljšava ujednačenost zrenja, a i voćka će moći ravnomerno rasporediti hranljive materije.

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Preveliki broj plodova na granama može da dovede do njihovog pucanja, pa se proređivanjem to sprečava, a smanjuje se i širenje štetočina i biljnih bolesti.

Iako ćete ovom tehnikom imati manji broj, oni će biti krupniji, zreliji i zdraviji te slične veličine, a to je vrlo traženo na tržištu.


Tagovi

Proređivanje plodova Plodovi voća Kako prorediti plodove Prored Osunčanost krošnji Provetrenost krošnje Mehaničko proređivaje Ručno proređivanje Hemijsko proređivanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.