Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proređivanje jabuke
  • 24.04.2019. 08:00

Proređivanje: Jabuka se nalazi u fazi za proređivanje amidom

Uzgajivačima jabuke savetuje se da obrate pažnju na prečnik centralnih plodića. Optimalan prečnik za primenu amida je 6 - 7 mm.

Foto: Depositphotos/t.tomsickova
  • 204
  • 21
  • 0

Na većini lokaliteta plodići jabuke nalaze se ili ulaze u optimalnu fazu (opadanje latica tzv. precvetavanje G-H) za hemijsko proređivanje sa preparatima na bazi Amida (naftil-acetamid). 

Uzgajivačima jabuke savetuje se da obrate pažnju na prečnik centralnih plodića. Optimalan prečnik za primenu amida je šest do sedam mm. Zbog veće efikasnosti, aplikaciju je poželjno raditi u uslovima povećane vlažnosti vazduha, bez vetra i na temperaturi iznad 12 - 13 °C. 

U Savetodavnoj Srpske, savetodavac Miro Jokić napominje da je tretman Amidom ključan za uspešno izvođenje hemijskog proređivanja i da je proređivanje otežano ukoliko se ovaj tretman izostavi. 

Za hemijsko proređivanje cvetova i plodova važan je pravi momenat

Oprez, primena Amida ne savetuje se na Crvenom Delišesu i Fudžiju, već se na ovim sortama umesto amida koriste preparati na bazi etefona.

Ukoliko se koristi Regalis, tretman Amidom razdvojiti od tretmana sa Regalisom najmanje tri dana. Uz Amid može se dodati okvašivač.


Tagovi

Proređivanje jabuke Uzgoj jabuke Hemijsko proređivanje Amid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.