Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RIMpro Fruit Thinner
  • 04.04.2018. 12:30

Za hemijsko proređivanje cvetova i plodova važan je pravi momenat

Ukoliko se hemijsko proređivanje ne obavi pravilno, odnosno proredi se previše ili premalo, može doći do osetnih ekonomskih posledica.

Foto: Pixabay / kisyov
  • 702
  • 61
  • 0

Proređivanje cvetova ili plodova voća je važan, ali veoma rizičan zadatak u proizvodnji. Ukoliko se ne obavi pravilno, odnosno proredi se previše ili premalo, može doći do osetnih ekonomskih posledica. Na ovaj posao utiče mnogo faktora, a RIMpro Fruit Thinner je model, koji evropski magazin za voćarstvo EFM predsatavlja kao dokazan u Evropi i Severnoj Americi. On ne može da pokaže da li je proređivanje neophodno, ali može da ukaže na uspešnost oprašivanja, kao i na momenat kada je drvo najosetljivije na hemijsko proređivanje.

Proređivanje cvetova

Moderno voćarstvo zahteva da drvo nema više od 100 do 150 plodova, da bi bio uspostavljen balans između prinosa, veličine voća i ponovnog cvetanja. Nakon što se njih 150 zametne, svi kasniji cvetovi mogu da vode ka prevelikom orezivanju. Zbog toga bi ih trebalo prorediti odmah tokom cvetanja, ili najkasnije kada su plodovi mladi. 

Nakon što počne cvetanje, kada dnevne temperature dostignu 10 stepeni, insekti počinju sa oprašivanjem. Model ukazuje na to kada je 10-50-90% polena oprašilo tučak. Proverite u voćnjaku kog datuma je otvoreno oko 150 cvetova po drvetu. Kada su od 10% do 50% oprašeni, imate dovoljno voća za optimalan rod. Tada možete da počnete sa sredstvima za proređivanje, hemijskim ili organskim, kako biste zaustavili rast kasnijih cvetova.

rimpro.eu je internet platforma, koja nudi modele za lakše donošenje odluka kada je reč o bolestima, štetočinama i drugim važnim pitanjima, kao što je proređivanje, u voćarstvu. Koristi se u više od 40 zemalja sveta.

Proređivanje plodova

Plodovi su pogodni za proređivanje od šestog do 35 dana nakon punog cvetanja. Postoje dve opcije kada se ovaj posao može objaviti. Prvi se određuje na osnovu veličine ploda - od osam do 14 miliemetara. Drugi je zasnovan na balansu ugljenih hidrata. Naime, pogodno je obaviti hemijsko proređivanje kada drvo pati od manjka ugljenih hidrata i ne može da nahrani sve izdanke i plodove. Sredstvo Brevis može da se koristi da naglasi efekat deficita ugljenih hidrata. Međutim, potrebna je opreznost, kako se ne bi koristio u vreme kada je prirodno snažan ovaj nedostatak. 

Tri do pet dana slabe osvetljenosti ili veštačkog zasenjivanja mogu da dovedu do prirodnog opadanja plodova i boljih rezultata sredstava za proređivanje.

Izvor: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)


Tagovi

Proređivanje Voće Cvetovi Plodovi Sredstva za proređivanje Rimpro


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.