Plodovi voća uglavnom opadaju u tri talasa, odnosno u tri razvojna i vremenska perioda. Prvo opadanje odmah je nakon cvetanja, drugo tokom juna, a treće - pred berbu. Osim ovih glavnih rokova, plodovi opadaju i zbog jakih vetrova i pojave bolesti i štetočina.
Voćke dobro cvetaju i obilno formiraju plodove, ali mnogi od njih pre ili kasnije opadnu sa stabla. To je takozvano prirodno proređivanje plodova, koje u nekim godinama, može da bude masovno i da i te kako utiče na rentabilnost proizvodnje. Plodovi najviše opadaju posle cvetanja ako nisu oplođeni. Ova anomalija najviše je izražena u gajenju kruške i jabuke.
"Posle oplodnje semeni zameci jabuke i kruške razvijaju se u semenke. Onaj plod koji ima dovoljno oplođenih semenih zametaka nesmetano će rasti, biće stabilan i neće otpasti dok će plodovi u kojima nema oplođenih semenih zametaka ni razvijenih semenki, zastati u rastu jer ih ne podstiču hormoni. Nakon zastoja u rastu, razvija se sloj plutastih ćelija, veza popušta i - plod otpada“, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić, iz Kruševca.
Plodovi sa manjim brojem semenki opadaće i ako stabla nisu dobro nađubrena. Za formiranje dobrih cvetnih pupoljaka, voćke se đubre mesec dana pre cvetanja, sa 150 kg KAN-a po hektaru. Posle cvetanja voćkama se ponovo dodaje KAN. Ovo đubrivo podstaćiće rast plodova i lastara. Osim toga, prihranjivanje pre i posle cvetanja potpomaže prolećni rast korena.
Prekomerno opadanje plodova nakon cvetanja može biti prouzrokovano lošom oplodnjom najčešće zbog zahlađenja za vreme cvetanja. U to vreme, zbog hladnoće ne lete ni pčele, koje su inače izvrsni oprašivači. Plodovi mogu opadati i ako nije dobro odabran sortiment, odnosno, nema sorti takozvanih međuoprašivača već se u zasadu nalaze sorte koje nisu samoprašivači.
"U junu počinje drugi talas opadanja plodova. Opadaju plodovi sa manjim brojem semenki, ali najviše zbog suše, ako se voćke ne navodnjavaju. Razlog opadanja može biti i smanjena količina azota u zemljištu pa je preporuka i da se u tom periodu nađubri sa 100 kg KAN-a po hektaru. Poslednje opadanje je pred berbu, kada je šteta i najveća jer su plodovi već zreli. Plodovi u ovom periodu opadaju ako nisu blagovremeno prskani protiv jabučnog smotavca (crvljivosti), zbog olujnih vetrova i suše“, naglašava Antić.
Tagovi
Autor