Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentacija povrća
  • 22.11.2023. 07:30

Fermentisani daikon - 7 koraka do zdrave zimnice

Sličan belpj repi ili beloj rotkvi, jede se u svežem stanju, može da se kuva, peče, uobičajeno kiseli kao druge zimnice ili čak fermentiše.

Foto: Depositphotos/ramvseb
  • 269
  • 19
  • 0

Daikon je korenasto povrće iz porodice kupusnjača. Nazivaju ga još čistačem organizma i idealnim za detoksikaciju, za šta su zaslužna dijetalna vlakna. Oslobađa iz organizma višak nakupljene tečnosti, razgrađuje masne naslage, a nutricionisti mu pripisuju i antibakterijski učinak. 

Izvor je kalcijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina C. 

Poboljšava crevnu mikrofloru

Sličan belpj repi ili beloj rotkvi, jede se u svežem stanju, može da se kuva, peče, uobičajeno kiseli kao druge zimnice ili čak fermentiše.

Konuzumacija fermentisanog povrća poboljšava crevnu mikrofloru i predstavlja protivtežu lošoj populaciji bakterija. Na ovaj se način čuvaju nutritivne vrednosti povrća koje bi se izgubile kod klasičnog kiseljenja - pasterizacijom, sterilizacijom i sl. Takve su namirnice dodatno obogaćene vitaminima K i B-kompleksa te su lako probavljive. 

Daikon se tradicionalno fermentiše sa šargarepom, zbog boje koju ona daje, ali može i sam. Postupak je vrlo jednostavan, kao kod kiseljenja kupusa ili repe. 

Kako kiseliti kupus u glavicama i šta dodati u bure?

7 koraka fermentacije

Potrebni su vam daikon, sol i voda, po želji i začini kao što su lovor, biber u zrnu, beli luk, a postupak fermentacije je sledeći: 

1. Daikon operite od zemlje, ogulite i izvažite jer će vam na količinu povrća trebati dva odsto soli. 
2. Nasecite ga na kolutiće, štapiće ili ga narendajte na krupne delove. 
3. Poslažite ga u teglu ili plastičnu posudu. Dodajte i začine ako ih koristite.
4. Sol rastvorite u vodi koje mora da bude toliko da daikon bude prekriven barem dva centimetra. 
5. Plastičnom rešetkom za zimnicu pritisnite daikon te na nju stavite teg ili teglu napunjenu vodom i sl. 
6. Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mesto. Idealno je 25°C, ali fermentisaće i na 21°C, samo sporije. 
7. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite teglu, tek toliko da izađu gasovi i odmah zatvorite.

Posle dve do tri nedelje, zavisno od temperature, moći ćete da ga konzumirate. Da bi izdržao duže vreme, čuvajte ga na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju. 

Da li ste već jeli ovako pripremljen daikon? Kako ga vi najradije koristite - pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

Daikon Fermentacija povrća Detoksikacija organizma Diuretik Kako Fermentisani daikon Bela rotkva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.