Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 05.11.2023. 07:30

Kako kiseliti kupus u glavicama i šta dodati u bure?

Recept je jednostavan, a uz kupus možete koristiti razne dodatke kao što je kukuruz koji daje žutu boju.

Foto: Depositphoto/vaximilian
  • 41.383
  • 2.145
  • 0

Zimsku trpezu je teško zamisliti bez glavica kiselog kupusa koje se koriste za pripremu raznih salata i jela, naravno - sarme.

Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima kao što su: A, B kompleks, E, P i naročito vitaminom C. Ima ih skoro više od svežeg. Odlikuje se velikim sadržajem kalcijuma, sumpora i joda. U 100 gr ima samo 25 kalorija.

Jednostavna priprema

Za fermentaciju se koriste najbolje glavice srednje veličine, a recept je jednostavan. Bure od plastike, koja je dozvoljena za čuvanje hrane, se dobro opere i ocedi. Glavice se očiste od spoljnih listova, izdubimo im koren i u tu šupljinu naspemo jodiranu so. Usoljene glavice redamo u bure, prelijemo vodom. Po potrebi dodaje se još soli.

Sve glavice moraju biti pod vodom, zato ih pritisnemo plastičnim ili drvenim obručem koji opteretimo kamenom ili plastičnim bocama ispunjenih vodom i dobro zatvorenim. Proces fermentacije traje tri do četiri sedmice u optimalnim uslovima.

Šta je zima bez kiselog kupusa (Foto: Depositphoto/vaximilian)

Šta možemo dodati?

Mnogi ljudi u bure sa glavicama kupusa stavljaju razne dodatke - na primer kese u kojima je kupus sitno nasečen, posoljen i zavezan. Na ovaj način štede prostor i nije potrebno koristiti dve posude, jednu za glavice i drugu za ribanac. Kese sa nasečenim kupusom se uguraju između glavica da popune prostor. Treba da su perforirane, odnosno da imaju rupice kroz koje cirkuliše slana voda.

Za kiseli kupus povedite računa o temperaturi i količini soli

Takođe se stavljaju i razne vrste povrća, začinskog bilja i/ili voća. Pored kupusa dodaje se šargarepa, ren, cvekla, ljuta paprika, zrna kukuruza, kopar, kim, lovorov list, jabuka, dunja, brusnice, čak i med.

Šaku kukuruza koristimo u slučaju da želimo dobiti lepu žutu boju kupusa. Ren će pospešiti kiseljenje, sprečiti kvarenje i dati specifičan, pikantan ukus. Cvekla će svežem kiselom kupusu dati lepu boju, kao i rasolu, obogatiće njegov sadržaj brojnim korisnim i lekovitim materijama. Problem je što kod kuvanja predivna crvenkasta boja potamni i jelo postaje manje privlačno. Za ljubitelje ljutog pored rena preporučuje se dodavanje ljute paprike, a za one koji vole neobične ukuse postoje recpeti po kojima se u bure stave razne vrste voća.


Tagovi

Kiseli kupus Glavice kiselog kupusa Kiseljenje kupusa Ukiseliti kupus Kukuruz u kupusu Recept za kiseli kupus Cvekla u kupusu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.