Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni prašak
  • 01.05.2020. 07:30

Rešite se raznih štetočina i glodara pomoću dijatomejske zemlje

Dijatomejska zemlja se pokazala efikasnom kod suzbijanja mušica, stršljena, mrava, lisnih vaši i sličnih štetočina, a pomoću nje možete napraviti i repelentno sredstvo koje deluje protiv glodara.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com (ilustracija)
  • 1.067
  • 61
  • 0

Dijatomejska zemlja, poznata i kao kremena zemlja je prah nastao od silikatne sedimentne stene koja je formirana taloženjem ostataka dijatomeja, odnosno silikatnih alga.

Ona ima veliku moć apsorpcije, zbog čega se koristi za filtriranje vode, ulja i raznih hemikalija, a izuzetno je delotvorna kao insekticid. U tu svrhu najviše se koristi kod čuvanja uskladištenih poljoprivrednih proizvoda u silosima, a korisna je i za eliminisanje parazita i buva kod kućnih ljubimaca. 

Suzbijanje skladišnih štetočina dijatomejskom zemljom

Ova vrsta zemlje deluje tako da nakon primene čestice praška pokriju telo insekta i oštećuju njegov zaštitni voštani sloj. Na taj način insekt gubi vodu iz tela i na kraju se ugiba od dehidracije.

Vlažna mesta su staništa za mušice

Štetočine kao što su mušice možete pronaći na mestima smetlišta, komposišta ustajalog povrća, prezrelog voća ili nad zemljom na kom se zadržava voda. Dakle, sva mesta koja su vlažna, čine prikladno stanište za njih. Ponekad, kada kupujete biljke u saksijama dolaze s njima, a štetne su za zdravlje biljaka.

Dijatomejska zemlja može pomoći kod njihovog suzbijanja, a sve što je potrebno jeste da je pospete oko biljke. Kod zalivanja dodajte još malo ove zemlje u tlo. Deluje i proitv mušica papučarki, moljaca i sličnih letećih insekata.

Kremena zemlja u borbi sa stršljenima, osama i muvama

Važno je naglasiti da ose igraju vitalnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže i hrane se štetočinama poput gusenica i lisnih vaši. Međutim, ako u vašoj bašti postoji njihovo stanište koje vam nanosi štetu na voću i povrću, možda će biti potrebno suzbiti ih. U tom slučaju nanesite veću količinu praha dijatomejske zemlje na područja gde stvaraju probleme. Ovaj postupak se ponavlja svake tri nedelje zbog prevencije, a kako piše balconygardenweb osim na ose, deluje i na stršljene.

Kako oterati muve iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Svi znamo kako muve znaju da budu frustrirajuće, a umesto da koristite hemijske pesticide odaberite dijatomejsku zemlju. Neiskorišćene gomile đubriva i komposta često sadrže larve muva. Stoga posipajte kremeni prah po njima kako biste ih se rešili.

Suzbijte puževe, lisne vaši i mrave

I puževi često prave štete u povrtnjaku, pa u krug oko biljaka možete posipati dijatomejsku zemlju kako biste ih odvratili od pravljenja štete. Takođe, ovaj postupak deluje i protiv mrava.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim preparatima

Rešite se i lisnih vaši pomoću kremene zemlje. Jednostavno je pospite po lišću ili pomešajte sa malo vode i nanesite raspršivačem. Za bolje rezultate preporučuje se ponavljanje postupka svakih nekoliko dana.

Napravite repelentno sredstvo protiv glodara

Glodari poput miševa, pacova i divljih zečeva mogu uništiti biljke, a ukoliko želite da napravite repelentno sredstvo koristite ovu vrstu zemlje u kombinaciji snažnih mirisa esencijalnih ulja poput limuna ili nane koje glodari ne podnose.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

U šolju vode dodajte par kapi eteričnog ulja i promešajte, nakon toga u smesu polako dodajte zemlju. Temeljno mešajte dok se sve ne poveže. Kada je gotova, smesu možete sipati u mišije rupe ili prosuti na mesto koje želite da zaštitite.

Osim navedenog, dijatomejska zemlja deluje i kod povećanja poroznost zemljišta i tako se poboljšava zadržavanje đubriva i postupno otpuštaju hranljive materije do korena biljke. Takođe, ukoliko želite da sačuvate i osušite omiljeno cveće, to možete pomoću kremene zemlje koja pospešuje njihovu dehidraciju.


Tagovi

Dijatomejska zemlja Kremena zemlja Prirodno prašivo Zaštita bilja Suzbijanje štetočina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.